Снимка: April Pethybridge

Учени "разбудиха" замразени клетки от мамут

Специалисти успяха да активират замразени клетки от мамут, живял преди 28 000 години, като ги имплантираха в миши овоцити. Шансовете мамутът да възкръсне обаче са малки.

Над проекта е работил международен изследователски екип в Япония. Учените са взели клетъчни ядра от добре съхранен мамут, открит в сибирски ледник през 2011 г., и ги вкарали в десетки овоцити на женски мишки.

"В пет случая наблюдавахме биологични реакции, които са характерни за клетъчно делене - заяви Кей Миямото от университета Киндай в западната част на Япония. - Но не се стигна до фаза на клетъчно делене, която е нужна за появата на мамут. Получените резултати показват, че въпреки изминалите години клетъчна активност все още е възможна. Редица предишни изследвания фокусираха вниманието върху фосилизирана ДНК, а не целяха да се разбере дали все още функционира".

"Резултатите дават малко надежди за възкръсване на изчезнали през юрския период видове. Констатирахме също, че клетъчните увреждания са много големи. Все още не сме наблюдавали клетъчно делене и трябва да кажа, че сме много далеч от възпроизвеждане на мамут. Нуждаем се от нови технологии, искаме да използваме различни подходи."

Резултатите от изследването са публикувани в Scientific Reports.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види