История на секс играчките

Секс играчките отдавна не се смятат за нещо "странно" и "срамно" – днес те са част от живота. Но за да стигнат до съвременния си вид, те са извървели дълъг път. Ще разгледаме как се появяват секс играчките и какви важни постижения имат в историята.

От Гърция до Япония

Ако може да се вярва на разкопките, то секс играчките винаги са съществували – археолозите са намирали фалоси от различни епохи, като най-старата находка датира 28 хиляди години до нашата ера. Учените, разбира се, не са сигурни, че приложението им е било именно за това – някои смятат, че са се използвали за чукове, инструменти за изправяне на стрели и копия или за ритуални предмети. 

Пенисите и пенисообразните обекти се срещат често в древното изкуство – например при египтяните. Учените говорят за прототипи на дилдо в Древна Гърция – най-често ги правили от мека кожа, която допълнително полирали и пълнили с вълна, а за лубрикант използвали зехтин. В комедията на Аристофан "Лисистрата" жените отказват да правят секс с мъжете си, ако последните не прекратят безсмислената война – там дилдото се споменава за замяна на мъжете.

Легенда разказва, че първият прототип на вибраторa е имала Клеопатра, която пълнила празна бутилка с пчели – но потвърждения за тази красива (и очевидно опасна) история няма.

Дилдото се среща в Китай и в Индия, но не се свързва с мастурбацията – например римляните са го използвали за ритуални церемонии на "дефлорация".

През Средновековието прототипи на секс играчките са се срещали в Европа и Азия, но широкото им разпространение не значи, че към тях са се отнасяли спокойно. Изследователят Хели Либерман в книгата си "Buzz: A Stimulating History of the Sex Toy" говори, че цели партиди, които били карани от Италия в Англия, са конфискувани още на границата. Но това не било навсякъде – в Япония се отнасяли положително към дилдото през периода Токугава (Едо). Една от най-известните секс играчки за жени от онова време са две сребърни топчета, които се поставят във вагината и при движение те започвали да вибрират.

Технологията

Първите механични секс играчки се появяват през втората половина на 19. век – тази версия поддържа учената Рейчъл Мейнс в книгата си "The technology of orgasm: Hysteria, the vibrator and women’s sexual satisfaction". Дълго време идеята за женското здраве се е въртяла около концепцията за "истерия" или "бяс на матката" – дори Американската психиатрична асоциация се отказва от тази концепция едва през 1952 г. За да се лекуват тези "недъзи", лекарите препоръчвали "масаж на тазовото дъно", който е трябвало да приключи с "истерични конвулсии" и да подобри здравето на жените, пише Мейнс.

Макар идеята, че по време на Викторианската епоха са могли да съществуват устройства, спомагащи за оргазъм, да се струва странна, то на практика те са. Мейнс разказва, че не бива да се бърка контекстът на епохата (жените били репресирани) и това, че лекарите не смятали масажа на вулвата за сексуална практика и спокойно го прилагали на пациентките си. Първите вибратори се появили в замяна "ръчния труд" – по-бърз масаж, повече пациентки, повече печалба. 20 години по-късно, теорията на Мейнс среща критика – да, това безусловно се е прилагало, но не било масова практика. Дори и да е мит, идеята за лечение на "истерията" с вибратор си звучи супер.

Изследователите не отричат, че масажорите също се използвали за секс играчки. Първите подобни устройства се появяват в края на 19. век във Франция, Англия, Германия, Китай, Япония и САЩ. Те имали най-различни конструкции – огромни, тежки и не най-удобните. Устройства се рекламирали като уреди за красота – помагали да се изгладят бръчките, да успокоят нервната система, както и лекували редица болести.

Широкото разпространение на масажорите-вибратори продължило до 20-те години на 20. век. Тогава те започнали да се появяват в порно филмите и се асоциирали не само с досегашното си "безобидното" предназначение.

При това не всички секс играчки ставали механични – дилдото продължавало да съществува, но оставало в сянката на масажорите, тъй като не можело да се продава така открито.

Освобождението

През 60-те секс играчките станали мейнстрийм. В средата на десетилетието американският съветник по здравословно хранене Тед Марше направил пенис коланите по-достъпни. Законът за "непристойно поведение" забранявал да се пренасят секс товари по пощата и единственият законен начин да се продават бил, ако се позиционират като медицински устройства, които помагат на хетеросексуалните двойки в секса. Марше ги рекламира като медицински уреди, но освен през лекари ги разпространява и чрез търговци. Пенис коланите се разглеждали като помощ при мъжете, в ситуации, в които те не са способни да доставят удоволствие на жените си – "помощник в брака".

Най-накрая в края на 60-те/началото на 70-те се появява дивайсът Hitachi Magic Wand, който окончателно променя ситуацията със секс играчките. Уредът се позиционирал като масажор, но се използвал за клиторна стимулация. За неговата слава допринася знаменитата секс просветителка Бети Долсън, която пише за уреда в книгата си за мастурбацията "Sex for one".

Друг важен момент от историята на секса е свързан с Госнел Дънкан, който е парализиран от кръста надолу в следствие на работна авария. Той искал да промени сексуалния живот с жена си и като цяло доста се интересувал от сексуални теми за инвалиди. Той разработва ново дилдо, направено от силикон, със специална дръжка, за да може лесно да се използва от хора с инвалидност. Впоследствие произвежда дилдота с абстрактна форма и различни цветове.

През 1983 година се появява друг дивайс – заекът Rabbit Pearl. Част от него се слагала във влагалището, а другата – стимулирала клитора. Необичайният му вид и цветове не пречили на "закона за непристойно поведение", съответно се продавал съвсем легално.

До пълна свобода на секс играчките ни предстои да извървим дълъг път, тъй като производителите все още се съобразяват с патриархалните идеи, а в някои държави, като Саудитска Арабия и Малдивите, секс играчките продължават да бъдат забранени. Въпреки това пазарът им днес е страшно разнообразен – устройствата се правят от най-различни материали, на батерии или акумулаторни батерии, водоустойчиви и за най-различни видове стимулация. Така че най-доброто тепърва предстои.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види