Снимки: Matteo Bertolino

На риболов с голи ръце

Преди земите край селото Бамба в скалистия район Догон в Мали са били зелени, а реките - пълноводни. Още тогава езерото до Бамба е било свещено, защото риболовът в него е осигурявал прехраната на местните хора. В наши дни заради засушаванията Догон вече не е така зелен, а към момента езерото е единственият спомен от онези времена.

Всъщност в края на сухия сезон то по-скоро прилича на кален олимпийски басейн, пълен със сомове. Любопитен факт е, че през цялата година риболовът в езерото е забранен, освен в един-единствен ден. Това е денят на най-големият празник за общността - Атого, който винаги е съпровождан с различни обреди и много празненства.

Най-интересният елемент от Атого е риболовът, защото за него се стичат мъже от целия регион. Ритуалът се изразява в това, че над 400 мъже на различна възраст скачат в езерото и започват да ловят риба с кошници или самоделни пособия. Всички рибари в езерото се опитват да хванат възможно повече риба, а огромна тълпа по бреговете наблюдава случващото се.

Всичко това отнема около 15 минути, но през това време масовката във водата наистина е забележителна. Събитието приключва по традиция с пистолетен изстрел. Любопитна част от традицията е това, че уловената риба е слагана в кожена торба и предавана на най-възрастния човек в Бамба, който след това я раздава на останалите.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види