Снимка: Davide Sibilio

Мъжете, които пушат марихуана, са по-плодовити

Учени от Харвардския университет установиха, че мъжете, които са пушили марихуана или само са я опитвали, са по плодовити и с по-качествена сперма.

Екипът на д-р Хорхе Чаваро провел опити с 600 мъже, посетили клиника за изкуствено оплождане. Специалистите изследвали качеството на тяхната сперма и участниците трябвало да попълнят въпросници. В тях трябвало да заявят дали са употребявали марихуана. Хората, употребили в миналото канабис, се оказали с по-жизнена сперма и съответно по-плодовити.

Учените обаче предупреждават да не се прави прави причинно-следствена връзка между употребата на канабис и по-голямата плодовитост. По думите на автора на изследването д-р Хорхе Чаваро нещата се обясняват с тестостерона. Мъжете с по-високи нива на този хормон обикновено са с по-добро качество на спермата. Едновременно с това тестостеронът ги тласка към рискови поведения, каквото е пушенето на канабис.

От направените изследвания било установено, че пушачите на марихуана притежавали концентрация на сперматозоиди в размер на 62,7 милиона за милилитър. При хората, които никога не били употребявали леката дрога, това число се оказало 45,4 милиона.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види