Снимка: Sebastian Apel

Възможно е Саудитска Арабия да разработва програма за балистични ракети

Джон Гамбрел, Асошиейтед прес

Във военна база в отдалечен район на Саудитска Арабия изглежда се изпитват, а може би и се произвеждат балистични ракети. Това сочат мнения на експерти и снимки, доказващи, че е възможно в Саудитска Арабия да съществува същата програма, за която тя самата отдавна критикува своя най-голям противник Иран.

Залогът около подобна програма обаче допълнително се покачва заради изказване от миналата година на саудитския престолонаследник, влиятелния принц Мохамед бин Салман, когато той заяви, че кралството няма да се поколебае да разработи свои ядрени оръжия, ако Иран го направи. С помощта на балистични ракети могат да се удрят с ядрени бойни глави цели на хиляди километри.

Властите в Рияд и саудитското посолство във Вашингтон не отговориха на запитванията за коментар.

Наличието на подобна програма може още повече да обтегне отношенията със САЩ, дългогодишния партньор на кралството в сферата на сигурността, във времена когато двустранните връзки са подложени на изпитание заради убийството на коментатора на "Вашингтон пост" Джамал Хашоги и водената под саудитско командване война в Йемен.

Джефри Луис, ракетен експерт в Института за международни изследвания в Мидълбъри, Калифорния, заяви, че когато се влагат сериозни средства в ракети, това често пъти е свързано с определен интерес към ядрените оръжия. "Изпитвам известни опасения, че в този случай подценяваме амбициите на саудитците", каза Люис, който е изследвал спътниковите снимки.

На тези фотоизображения, за които първи съобщи вестник "Вашингтон пост", фокусът е върху военна база в района на град Дауадми, намиращ се на около 230 км западно от саудитската столица Рияд. Първо идентифицира базата изданието "Джейнс дифенс уикли" още през 2013 г., допускайки, че ракетните й площадки са така ориентирани, че от тях да се нанасят удари по Иран и Израел с балистични ракети, закупени преди това от кралството от Китай.

На сегашните снимки, които са от ноември, се виждат сгради, изглеждащи достатъчно големи в тях да се произвеждат и зареждат с гориво балистични ракети. В един от ъглите на базата се вижда нещо, което очевидно е стенд за ракетни двигатели - от онези, на които ракетата се поставя легнала на една страна и се изстрелва пробно на място. Подобни изпитания са от изключително важно значение за страни, опитващи да произведат балистични ракети, казват експерти.

Майкъл Елман, главният специалист по противоракетна отбрана във вашингтонския Институт за стратегически изследвания, също е разгледал спътниковите снимки и заяви, че както изглежда, те показват наличие на балистична програма.

Остава въпросът обаче откъде Саудитска Арабия се е сдобила с техническото ноухау за подобен обект. Люис каза, че саудитският стенд прилича по дизайн на подобни съоръжения използвани от Китай, макар че е по-малък.

Китайска военна подкрепа за кралството не би била изненада. Китайците все повече продават въоръжени безпилотни самолети на Саудитска Арабия и другите близкоизточни страни. САЩ обаче не продават такива технологии поради опасения от разпространение. Пекин продаде на Рияд и вариант на своите балистични ракети "Дунфън", единствените, за които допреди се предполагаше, че кралството има на въоръжение.

Китайското министерство на отбраната засега отказва да отговори на отправеното в петък от Асошиейтед прес запитване за коментар.

"Никога досега не съм чувала подобно нещо Китай да помага на Саудитска Арабия да строи военна база", каза говорителката на китайското министерство на външните работи Хуа Чунин.

Нито Саудитска Арабия, нито Китай са страни по Договора за ограничаване разпространението на ракетната технология, споразумение отпреди 30 години, чиято цел е да ограничи разпространението на ракети с капацитет да носят оръжия за масово поразяване като например атомни бомби.

Саудитска Арабия, както и Израел и САЩ, отдавна критикуват балистичната програма на Иран, разглеждайки я като заплаха за региона.

Техеран на свой ред, чиято ядрена програма засега е ограничена по силата на споразумението от 2015 г. със световните сили, настоява, че ядрената му програма е за мирни цели. Но западните сили отдавна се опасяват, че целта й всъщност е под прикритието на програма за граждански нужди да бъдат разработени ядрени оръжия, което Иран отрича.

Иранците разчитат на балистични ракети, тъй като военновъздушните им сили са съставени предимно от изтребители отпреди 1979 г. Саудитска Арабия от друга страна разполага със съвременен авиопарк от самолети Ф-15, "Тайфун" и "Торнадо" - което повдига въпроса защо им е на саудитците да избират да разработват ракети.

Елман, експертът по противоракетна отбрана, заяви, че макар и саудитските пилоти да са опитни, кралството пак се нуждае от американска помощ в логистиката.

"Към днешна дата те са силно зависими от пряката американска подкрепа. Няма никаква гаранция, че силите на САЩ и спомагателната (им) функция ще бъдат използвани, за да се подпомогне евентуална саудитска атака срещу ирански цели", каза Елман пред Асошиейтед прес. "Балистичните ракети са логично решение за подобни опасения", добави той.

Същевременно Саудитска Арабия беше подложена на нападения с балистични ракети, изстрелвани от съседен Йемен от бунтовниците хуси, като някои от тях дори достигаха Рияд. Според изследователи, западни страни и експерти на ООН тези ракети са доставени на бунтовниците от Иран, нещо, което и бунтовниците, и Техеран отричат.

Саудитска Арабия развива своя ядрена програма, а принц Мохамед, 33-годишният син на крал Салман, който е първи в линията на унаследяване на престола, заяви, че Рияд ще започне ускорено да разработва ядрени оръжия, ако Иран се сдобие с такива.

"Саудитска Арабия не иска да се сдобива с никакви атомни бомби, но несъмнено ако Иран разработи атомна бомба, ние възможно най-бързо ще последваме примера", каза принц Мохамед в излъчено през март интервю за предаването "60 минути" на телевизия Си Би Ес.

Ако има такава саудитска програма за балистични ракети, тя само ще затрудни допълнително усилията на САЩ и западните им съюзници да ограничат иранската програма за балистични ракети, смята СТРАТФОР, частната разузнавателна компания от Остин, Тексас.

Според СТРАТФОР "ако Саудитска Арабия достигне до фазата на тестовите изстрелвания, САЩ ще бъдат подложени на натиск да въведат санкции", както направиха с Иран.

Американският Конгрес започна да става все по-критичен към Саудитска Арабия след убийството на Хашоги на 2 октомври в саудитското консулство в Истанбул, което, както се твърди, е било извършено от представители на антуража на принц Мохамед. Конгресмените са ядосани и от водената от години война на кралството в Йемен.

Ако саудитците произведат "системи със среден обсег с капацитет да носят ядрени бойни глави, отговорът ще бъде много по-категоричен, но вероятно ще остане извън общественото полезрение", каза Елман. "Но от друга страна това може да предизвика бурни реакции в Конгреса, защото ще бъде възприето като поредното предизвикателно действие по отношение на САЩ и регионалната стабилност", добави той.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види