Снимка: Helena Yankovska

Глутенът не е вреден за огромна част от хората

Смята се, че един на всеки три американци се опитва да избягва храни с глутен. Индустрията с безглутенови храни пък се оценява на около 5 милиарда долара. Доста стряскащи цифри, особено при положение, че няма никакви или почти никакви доказателства, че приемането само на безглутенови храни носи каквато и да е полза за здравето. Нещо повече – голяма част от изследванията в тази посока показват точно обратното – безглутеновите диети често крият здравословни рискове или са откровено вредни.

"Приемането само на храни с ниско съдържание на глутен може да е вредно, освен това няма причина да смятаме, че това може да отрази добре на здравето ни, освен ако нямаме алергия или непоносимост към това вещество, както например това е характерно за хора, страдащи от целиакия" – категоричен е Уолтър Уилет – професор по епидемиология и хранене към Факултета на обществено здраве на "Харвардския университет".

Болестта целиакия или глутенова непоносимост е вродено автоимунно заболяване, което засяга по-малко от един процент от населението. Освен това разпространението е стабилно и според проучване от 2016 г., озаглавено "Дългосрочно разпространение на целиакията и безглутеновата диета при населението на САЩ", не се покачва, нито намалява. За хора, страдащи от тази непоносимост, приема на глутен наистина може да доведе до симптоми като коремни болки, повръщане и дори гърчове. Целиакията се диагностицира лесно с кръвен тест.

В допълнение към това около 5% от населението може да страда от състоянието нецелиакитична глутенова непоносимост (НГН), заявява Алесио Фасано – директор на Центъра за изследвания на целиакията в централната болница в Масачузетс. При хората, страдащи от това състояние, приемът на глутен може да причини някои от симптомите, които се срещат и при пациенти със същинското автоимунно заболяване. Самата идея за съществуването на НГН обаче е причина за противоречия – не всички гастроентеролози са на мнение, че изобщо съществува такъв здравословен проблем, а към момента практически не съществува изследване, което потвърди или отрече дали човек наистина страда от него.

Независимо дали НГН е реално състояние или не, не е от чак такова значение, но изследователите на човешкото хранене в САЩ са категорични, че огромната част от американците не страдат от глутенова непоносимост. При човек без такива проблеми изключването на глутена от диета е много вероятно да се отрази зле. "В практиката си често срещам хора, които нямат целиакия, но поддържат безглутенова диета, а това ги прави предразположени към диабет от втори тип" – заявява Уилет. Според ново изследване пък избягването на храни, съдържащи глутен, може да стане причина за по-висок риск от сърдечни заболявания. Причината безглутеновата диета да води до рискове от тези и други заболявания се крие във факта, че хората, които я спазват, избягват богатото на фибри пълнозърнесто брашно, а и повечето житни култури, и ги заменят с не толкова хранителни и полезни алтернативи, твърди Уилет.

Може и да е изненада за онези, които следват модата да се избягват въглехидрати, но храненето с пълнозърнести продукти оказва благоприятно влияние върху здравето. Две дългосрочни проучвания, проведени през 2015 г., (изследванията са обединени под заглавието ("Пълнозърнестата храна и продължителността на живота") доказват, че хората, които го консумират редовно, се радват на много по-ниски нива на сърдечни заболявания и смъртност от тях. Освен това пълнозърнестите храни намаляват риска от диабет и някои видове рак. Данните все по-категорично сочат и към ползите от така наречената средиземноморска диета. Въпреки че при нея вниманието основно пада върху рибните продукти и зехтина, тя включват в себе си и хляб и тестени изделия при това много често от пълнозърнесто тесто.

Освен че е чудесен източник на витамини, пълнозърнестата храна е богата и на фибри – специфичен тип въглехидрати, които поддържат здрава чревната миркофлора и подпомагат храносмилането. Има изключително много причини да приемаме фибри, а пълнозърнестата храна е един от най-достъпните и евтини начини да си ги доставяме. В същото време съвременният човек яде все по-малко от тях, а безглутеновата диета допълнително влошава тази тенденция.

От друга страна обаче няма съмнение в това, че много от храните, наблъскани с глутен, вредят на здравето ви. Бисквитите, соленките, печивата и всички останали многократно обработвани зърнени храни безсъмнено са във всеки списък с храни, които трябва да избягвате. Ако в момента ядете прекалено много от тези неща, преминаването към безглутенова диета наистина може да се окаже от полза за вас, но не заради самия глутен, а защото тя ще ви накара да се храните по-здравословно по принцип.

Има също така доказателства, че хората, страдащи от синдрома на раздразненото черво, се повлияват добре, ако намалят приема на късоверижни въглехидрати. Тъй като много от богатите на глутен храни съдържат също и този пит въглехидрати, е разбираемо защо хората с този синдром се повлияват добре от безглутенова диета, но учените са на мнение, че дори и в този случай глутенът не е проблемът.

И така въпросът дали да спрете глутена, или не, може много лесно да се разреши. Ако изпитвате хронична болка в корема, често страдате от диария, рязко губите тегло или имате други симптоми, които могат да сочат към гастроентерологични проблеми, е най-добре да посетите специалист и ако той ви посъветва така, да спрете глутена и късоверижните въглехидрати. Ако обаче не изпитвате такива симптоми, единствената причина да спрете глутена може да се крие в това, че сте станали жертва на поредната истерия, подхранвана от стадните инстинкти в интернет.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види