The Shawshank Redemption (1994)

Дупка в сюжета!

Най-добрите филми в историята на киното най-често имат стабилен сценарий, който е добре премислен, така че да не се получат т.нар. "дупки" в сюжета. Въпреки това, когато става дума за толкова големи продукции, често се случва някои елементи да не са толкова добре обмислени колкото други.

Подобни пропуски най-често са откривани тъкмо от най-верните фенове, които от един момент нататък познават сюжетите на любимите си филми по-добре от собствените им създатели.  

Вижте няколко велики произведения на седмото изкуство, в които има необясними за зрителите моменти.

The Shawshank Redemption

Мнозина считат филма на Франк Дарабонт от 1994 г. за един от най-добрите на всички времена. Екранизацията по Стивън Кинг впечатлява с интересен сюжет и впечатляващи изпълнения на актьори като Тим Робинс и Морган Фрийман.

Основната сюжетна линия разказва за несправедливо обвинения в две убийства Анди (Робинс), който години наред копае тунел през стената на килията си, за да избяга. През цялото време той крие дупката в стената с плакат на холивудската легенда Рита Хейуърт.

В уречения ден Анди наистина успява да избяга през прокопания проход, но тук се появява една сериозна дупка в сюжета. Героят прикрива собственото си бягство, отново с плаката на стената. Въпросът е как е успял да го залепи отвътре?

 

Star Wars: Episode V: Empire Strikes Back

Филмът от 1980 г. е една от класиките на популярната космическа сага. В тази част от поредицата главните герои Люк, принцеса Лея и Хан Соло се разделят за кратко. Люк отива да се учи от Йода на планетата Дагобат, където зеленият извънземен обучава младия Скайуокър на тайните на джедаите, за да го подготви за битка срещу Дарт Вейдър.

През това време Хан Соло и Лея се оказват на снежната планета Хот, после са преследвани в астероидно поле, а след това отиват на Облачния град и там се срещат с... Люк.

Въпросът в случая е, че това създава впечатление, че тренировката за суперджедай, който може да победи най-могъщия злодей в галактиката, всъщност е продължила доста кратко време. В другия случай би означавало, че принцеса Лея и Хан Соло са прекарали месеци наред из космоса, без това да стане ясно на зрителите.

В същия филм е известната сцена, в която Дарт Вейдър и Люк Скайуокър се дуелират, докато младият джедай не остава без една ръка, от която обаче не хвърчи кръв. В този момент Вейдър съобщава на Люк, че е негов баща, и го призовава да премине на Тъмната страна. Вместо това Люк предпочита да се пусне и пада във високотехнологичната бездна.

Мнозина от феновете на поредицата не са наясно с един конкретен въпрос - през цялото време Вейдър е представян като най-могъщия герой в сагата до този момент. Той може да събаря или да души противниците си, без да ги докосва и е лесно да се предположи, че ако Вейдър наистина е толкова силен, то би могъл да спре падането на Люк и да го върне обратно при себе си. Ако толкова много го иска на Тъмната страна, разбира се.

 

The Lost World: Jurassic Park

В началото на филма от 1997 г. eдин кораб без посока се разбива в кея на пристанището.

В последствие става ясно, че целият екипаж е на парчета, разпръснати из кораба. В товарното му отделение обаче има истински, силно раздразнен тиранозавър рекс.

Логично е динозавърът да е сърдит, но не е логично да е изял екипажа, предвид че е бил заключен през цялото време.

Armageddon

Този филм стана истински хит през 1998 г., но повечето хора едва ли си го спомнят днес, може би защото няма много от него, което да бъде помнено. Освен песента на Aerosmith "Don’t Want to Miss a Thing", която заживя собствен живот и остана, за да напомня за филма на Майкъл Бей.

Основната сюжетна линия във филма разказва за група сондьори, които са изпратени от NASA в космоса, за да разрушат огромен астероид, който заплашва Земята.

Говори се, че един от главните актьори в продукцията - Бен Афлек, е повдигнал пред режисьора Бей много резонен въпрос - защо космическата агенция ще тренира сондьори за космонавти, като е по-лесно да тренира космонавти за сондьори?

 

Indiana Jones and the Raiders of the Lost Ark 

Индиана Джоунс вероятно е най-популярният приключенски персонаж в киното, но въпреки това в поне един от четирите филма за археолога-приключенец има необяснимо развитие на сюжета.

В един етап от филма Свещеният кивот, за който Инди се бори, се оказва на нацистка подводница.

Героят доплува, изкачва се на нея, по някакъв начин успява да се закрепи и да отплава с подводницата. И това оставя повдигнати от учудване вежди и само един въпрос.

В киното има много герои със суперсили, но изглежда само Инди знае как да диша под вода.

Edward Scissorhands

Филмът на Тим Бъртън разкрива трудностите на едно странно момче с ръце от ножици и опитът му за интеграция в света. Разбира се, този странен персонаж не би бил същия без невероятното превъплъщение на Джони Деп.

В един от най-запомнящите се моменти от този филм Едуард прави красив подарък, като оформя красив ангел от лед с ножиците-ръце.

Жестът е трогателен, но въпросът остава - откъде Едуард е намерил толкова голям леден куб и как го е пренесъл, при положение, че няма истински ръце?

Citizen Kane

Филмът на Орсън Уелс често е сочен за най-добрият в историята. Сюжетът разказва за живота на магната Чарлс Фостър Кейн, чийто прототип е американският медиен бос Уилям Рандолф Хърст.

В началната сцена, когато Кейн умира, той мълви думата "Роузбъд". Оттам филмът проследява усилията на един репортер да разбере смисъла на думата и как тя е свързана с живота на милионера.

Дупката в сюжета тук е, че когато Кейн изговаря думата "роузбъд", той е сам в стаята. Кой, освен умиращият, е чул думата, че да предизвика тя толкова голям интерес?

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види