Снимка: Gulliver/Getty Images

Защо кралските особи винаги пътуват с траурни дрехи в багажа?

За етикета на кралските особи и траурния протокол

Приготвянето на багажа, когато заминаваме на екскурзия, никога не е лесно.

Но дрехите на кралските особи за пътувания в чужбина се планират предварително, така че никой никога да не се притеснява дали има достатъчно ризи или обувки. Винаги има определен брой костюми и рокли, които трябва да бъдат приготвени: принц Джордж трябва да има поне пет чифта къси панталони в различни цветове, принцеса Шарлот трябва да има не по-малко от десет шноли за коса, а херцогинята на Кеймбридж - най-малко два чифта бежови обувки на висок ток.

Все пак има един костюм, който всяка кралска особа трябва да вземе със себе си в чужбина, независимо къде отива, и причината за това е повече от смущаваща. Всеки път, когато са извън страната, те трябва да носят в багажа си черно траурно облекло – в случай че някой от семейството умре, докато са в чужбина.

Снимка: Gulliver/Getty Images

Когато бащата на Даяна умира, докато са на ски почивка в Алпите, те набързо вадят от багажа черните си дрехи и след това се качват на самолета обратно към Англия. И когато Джордж VI, бащата на кралица Елизабет II, умира след дълго боледуване през февруари 1952 г., докато тя и Филип са на екскурзия в Кения – далеч от багажа си - придружаващите ги оператори стоят покрай тях, с камерите надолу, за да покажат, че уважават неприкосновеността на личния живот на височайшата дама, и не биха направили и една снимка, докато кралските особи не се облекат в черно. В багажа им няма приготвена подходяща черна рокля за Елизабет II и тя трябва да пътува обратно до Обединеното кралство с наличните в багажа си дрехи. След като кацат в страната черна рокля е занесена в самолета, за да може кралицата да се преоблече, преди да слезе надолу по стълбите.

Но не само кралските особи спазват подобни ритуали. Репортерите също трябва да имат подготвен черен костюм, в случай че трябва да обявят смъртта на някоя кралска особа. Това е част и от дипломатическия живот на всеки държавен глава - те трябва или да опаковат траурните облекла предварително или да имат готовност бързо да закупят нещо подходящо.

И все пак турският президент и съпругата му очевидно не са наясно по темата. Това е единственото обяснение за това, което се е случило в Швеция през март 2013 г. В неделя, на 10-ти март, принцеса Лилиан, умира на 97-годишна възраст и целият народ е в траур. Така че не е изненада, че кралят, кралицата и останалата част от семейството са облечени в черно, когато посрещат президента на Турция Абдуллах Гюл и съпругата му Хайрюниса на следващия ден, в началото на официалната им визита в страната. Президентът и първата дама обаче са били неподготвени за нещастния случай. Изненадващото за всички останали се оказва, че Хайрюниса Гюл, религиозно консервативна (и изключително модерна) жена е облечена в ярко синьо. Но, може би, вече е пътувала, когато тъжната вест за смъртта на Лилиан я застига. След това във вечерта на бляскавата кралска вечеря, тя отново носи помпозно облекло – блестяща сребриста рокля, покрита с кристали – докато всички кралски особи са в черно, макар и с блестящи диаманти и диадеми, тъй като всичко бяло също е приемливо. Коронясаната принцеса Виктория, например, носи брошка, подарена от Лилиан. Дори и да няма черни дрехи, Хайрюниса е могла да извади от багажа най-подходящото си за случая облекло. На втория ден тя е облечена в черно, но с червено шалче на главата. На третия, когато си тръгват, двойката най-накрая е от глава до пети в черни дрехи.

Вярно е, че кралските особи имат много специални правила, определящи етикета – например, те трябва да започнат разговор, а не човекът, с когото се запознават; не могат да бъдат докосвани от некралски особи и други. Но има моменти, в които традиции като носенето на траурно облекло на път, което да отговаря на мрачното настроение при смърт на някой от семейството, имат смисъл.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види