Снимка: Brittany Colette

Защо българите се разболяват от грип?

Сигурно сте забелязали, че у нас срещано явление е да стоим на топло всички дружно и да не проветряваме много много, да не избяга топлото. За какво плащаме парно, е честа реплика в ответ на забравена врата или сакън отворен прозорец. Ако някой понечи да се пресегне през януари (пък и кат цяло през всички останали месеци), се надава вопъл, че всички ще настинат. И действието бързо се прекратява.

Дали това е здравословно, проф. Тодор Кантарджиев от Центъра по заразни и паразитни болести категорично уточни в предаване по Националната телевизия, че именно в грипозното време една от най-сериозните мерки за превенция е да проветряваме помещенията, които обитаваме, и то често. Най-добре, докато вали сняг, защото тогава въздухът е по-чист. При влажен въздух вероятността да се заразим е малка, поради факта че водните частици карат вирусите буквално да паднат. При сух въздух грипните вируси живеят с часове.

Пикът на грипа официално е вече тук. Макар и бавно епидемията се разрасна и покоси редица области в България. Съответно бяха въведени мерки за епидемична ситуация, а решението с взима от кметовете и областните управители.

Друга важна мярка, която професорът уточни, е да избягваме какъвто и да е било контакт с болен. Също така, ако сте в градски транспорт и някой се разкашля и разкиха в близост до вас, сложете веднага тоалетна кърпичка пред лицето си. Ако не се киха и кашля, на 1.5 метър не можете да се заразите с нищо, разясни експертът.

Професор Кантарджиев наблегна на това, че трябва също така често да дезинфекцираме заобикалящите ни повърхности. Тоест абсолютно възможно е, ако болен е пипнал дръжка на вратата, и вие после минете и съответно си докоснете лицето, да се заразите.

В момента върлуват риновируси, при които болният има обилно секретиране от носа и/или възпалено гърло, но без температура. Това не е грип. Те често са провокирани и от алергична предразположеност, затова вкарването на малко антиалергични лекарства е добра идея.

При грипни състояния те заболяват мускулите, появява се суха непродуктивна кашлица, болно гърло и висока температура над 38. Може не всички от изброените да са налице. Но общото ви състояние се влошава буквално с часове. 

Проф. Кантарджиев спомена два препарата, които се взимат в тези случаи и се изписват изрично от лекар.

Важното е да запомните, че антибактериални антибиотици не лекуват грипа, те лекуват усложнения.  

Хубавото е, че в един сезон човек не може два пъти да се разболее от грип. Други превантивни мерки, за които професорът посъветва, са: витамин D, физическа активност и добро настроение.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види