Снимка: Kinga Cichewicz

Дългият сън може да предизвика спонтанен аборт

Учени от Мичиганския университет са установили, че непрекъснатият сън с продължителност над 9 часа може да предизвика спонтанен аборт у бременни жени.

Изследването обхванало 153 жени, които имали спонтанен аборт в последния месец преди термина си, и други 480 жени, които били бременни в 9-ия месец или току-що са родили. Участничките предоставили данни за качеството на съня си, докато износвали плода си. Било констатирано, че бременните жени често се събуждали нощем и че това имало някакъв защитен ефект за нероденото бебе. Онези, които имали дълъг спокоен сън, били с повишен риск от спонтанен аборт.

Специалистите поясниха, че събужданията нощем активират вегетативната нервна система, като увеличават артериалното налягане. Тези кратки изменения компенсират отличаващите се с ниско кръвно налягане дълги периоди по време на сън. 

Известно е, че ниското кръвно налягане е свързано с проблеми в развитието на плода, преждевременно раждане и спонтанен аборт. Честите пробуждания обаче също са свързани с проблеми в развитието на ембриона.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види