Най-ниският небостъргач в света

Най-ниският небостъргач в света не е истински небостъргач, но е имал огромната амбиция да бъде. Историята на сградата Newby-McMahon Building е страхотен холивудски сюжет за алчност и измама, които дават неочаквани резултати.

Оригиналната тухлена едноетажна сграда на мястото е построена по нареждане на Аугустус Нюби през 1906 г. Нюби е директор на градската железница, а сградата служи като офис към близкото железопътно депо в центъра на Уичита Фолс.  

През 1912 г. в Тексас е открит нефт, което значително променя живота на местните хора. Градовете процъфтяват и все повече хора се стичат към тях в търсене на работа, като само през 1918 г. в Уичита Фолс са дошли над 20 хил. нови жители.

В тези условия цената на наемите за офиси и помещения в града значително се повишава. Заради това един от петролните предприемачи в града, Джей Ди Макмеън, обявява, че иска да издигне пристройка към сградата на Нюби. Новият небостъргач ще има за цел да облекчи положението с наемите в Уичита Фолс.  

Идеята звучи повече от добре и Макмеън успява да събере 3 млн. долара (в днешни пари) от инвеститори. Макмеън дори им показва за одобрение чертеж на сграда, която е висока 480 инча. Инвеститорите одобряват чертежа и въобще не забелязват, че сградата е представена в инчове. Никой от тях не се усеща дълго време, че по този начин височината на сградата ще бъде около 12 метра.

Инвеститорите късно разбират каква е измамата. Макмеън лично събира строителен екип, който действа бързо и почти завършва строежа през 1919 г. Това не е трудно, защото строежът не е внушителен, така или иначе. Сградата е в неокласически стил от червени тухли, но е висока около 12 метра, а широчината й е 3 метра. Основната част от интериора на приземния етаж е заета от незавършено стълбище, коeто трябва да води към покрива.

Newby-McMahon Building изглежда като изискана шега, която струва много скъпо. Разгневените инвеститори започват дела срещу Макмеън, но той не получава присъда. Адвокатът му посочва, че той не е отговорен за това, че инвеститорите не са обърнали внимание на височината на сградата на чертежа. Междувременно Макмеън изчезва от щата с парите на инвеститорите, а властите изземат сградата, която дълго време няма асансьор, нито вътрешни стълби, защото работниците си тръгват.

Скандалът с Newby-McMahon Building е знаков за Уичита Фолс, а сградата е изоставена по време на Голямата депресия. През 1931 г. в нея избухва пожар и тя е необитаема години наред. По-късна Newby-McMahon Building е място, използвано за различни бизнеси, включително за бръснарница, антикварен магазин и ателие.

Сградата вече има културно значение за Уичита Фолс и местните неведнъж са я спасявали от разрушаване, а в наши дни тя е исторически паметник на града.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види