Снимка: The Digital Marketing Collaboration

Продължителната миризма на храна намалява апетита

Ако миризмата на храна се задържи 90 секунди или повече, тя задоволява всички сетива, дори стомаха, защото мозъкът не може да разграничи източника на сензорното удоволствие. 

Учени от университета на Флорида изследваха въздействието на аромати на храни - ягоди, ябълки, бисквити, пица, върху хора, за да видят как се отразяват на апетита им. Резултатите им показват, че изложените на миризми на нездравословни храни за по-малко от 30 секунди, по-често отстъпват пред изкушението. Ако миризмата обаче се задържи поне за две минути, желанието им отминава и предпочитат плод.

Експериментите са направени с десетки тийнейджъри в училищен стол и супермаркет и потвърдени лабораторно. 

Предишно изследване показа, че само полъх на пържена храна от ресторант за бързо хранене може да накара човек да си купи пица или бургер. Според учените от университета на Флорида обаче, ако човек издържи на изкушението само две минути, може да не му се поддаде.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види