Снимка: Calum Macaulay

Какви са ползите от воденето на дневник?

От 1986 до 2011 година Опра Уинфри води "Шоуто на Опра" – това е най-успешното токшоу в историята на телевизията.

През този период "Кралицата на медиите" изгражда бранд, който се простира далеч отвъд телевизионния екран. Тя се превръща в милиардер, известен филантроп и е наградена с президентския медал за Свобода. И през цялото време, докато е била заета да работи за тези неземни постижения, Опра разчита на  един обикновен навик: да си води дневник.

Воденето на дневник представлява действието да мислиш върху живота си и да го записваш на хартия. Но въпреки своята простота, дневникът е изиграл важна роля в кариерите на много знаменити и успешни хора. Както можете да се досетите, воденето на дневник е любимо занимание на много автори – Марк Твен, Вирджиния Улф, Владимир Набоков и много други. Дневникът е бил неизменна част от техния живот. Воденето на ежедневни записки е използвано от десетки блестящи мислители и изобретатели. Чарлз Дарвин. Мария Кюри. Леонардо да Винчи. Алберт Айнщайн. С две думи - лидери, политици и големи умове са имали под една или друга форма дневници.

Защо толкова много велики хора отделят от времето си за водене на дневник и какви са ползите от това?

Ползи от воденето на дневник

Почти всеки може да има ползи от това да записва мислите си на хартия.

Помага да си направим нови изводи на база стари преживявания.

Прочитането на стари записки е като прочитане на хубава книга за втори път – поглеждаш към миналото със свеж поглед. Само че този път препрочиташ книгата на своя живот.

Изостря паметта.

С времето човек се променя без да забелязва – така става и с неговите мисли. Нашите вярвания се менят с натрупването на опит и дневникът има способността да ги "замрази" във времето. Ако една стара снимка може да ни напомни по забавен начин как сме изглеждали преди, то прочитането на стари мисли може да ни изненада с начина ни на мислене.

Мотивира да се извлече максимумът от всеки ден.

Когато знаеш, че денят ти ще бъде записан, нещо те кара да направиш поне един добър избор преди залез слънце. Казваш си "искам да направя нещо хубаво и да го запиша довечера".

Отразява прогрес.

Записването на това какво е минало добре ти дава сила да продължиш напред в дни, когато нещата не са наред. Когато имаш лош ден, то много лесно можеш да забравиш какъв прогрес си постигнал, но дневникът ти дава усещане за перспектива. Само един поглед и можеш отново да си спомниш за нещата, които си постигнал през месеците или годините.

Много хора харесват идеята за водене на дневник. Да, обаче малцина стигат до това – било то от липса на време или мотивация.

Как лесно да поддържаме дневник?

Няма "правилен" начин за това как да си води човек дневник – всеки може да го прави където и както си поиска. И макар да няма правилен начин, то определено има лесен такъв.

Пишете по едно изречение на ден.

Основното предимство на това да записвате по изречение на ден е, че го прави забавно и лесно. И ако човек се чувства добре от това действие, то лесно ще се върне, за да го направи пак. Навикът не е задължително да бъде забележителен, за да бъде полезен.

Ето няколко примера за това какъв може да бъде вашият дневник:

  • Какво се случи днес? (Ежедневен дневник)
  • Днес съм благодарен/-на за… (Дневник на благодарността)
  • Най-важната задача за днес е… (Продуктивен дневник)
  • Как спах снощи? (Дневник на съня)
  • Как се чувствам днес? (Дневник на настроенията)

Под всеки въпрос има 31 реда – по един ред за всеки ден от месеца.

Всичко, което трябва да направите е да пишете по едно изречение всеки ден. Когато месецът приключи, можете да погледнете всички 31 изречения накуп. Това е.

Важно е навикът да не стане досаден, защото трудно ще го спазвате. Воденето на дневник не бива да бъде нещо голямо и тягостно – затова пишете по малко и от сърце.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види