Снимка: Jay Ruzesky

Антарктическият лед се топи шест пъти по-бързо, отколкото през 80-те години на миналия век

Антарктическият лед се топи шест пъти по-бързо, отколкото през 80-те години на миналия век - тенденция, която може да доведе до покачване с метри на глобалното морско равнище, съобщават световните информационни агенции, позовавайки се на публикация в сп. "Протоколи на Американската академия на науките". 

Специалистите от САЩ, Холандия и Франция са използвали въздушни снимки, сателитни данни и компютърни модели, за да проследят колко бързо се топи най-южният континент от 1979 г. в 179 отделни басейна. Учените са установили, че загубата на лед се ускорява драматично - ключов индикатор за климатичните промени в резултат на човешка дейност. 

Новото проучване показва, че от 2009 г. Антарктида губи близо 278 милиарда тона (252 милиарда метрични тона) лед годишно. За сравнение - през 80-те години на миналия век загубата е възлизала на 44 милиарда тона (40 милиарда метрични тона) на година. 

Скорошните темпове на топене са с 15 процента по-високи от отчетените в миналогодишно изследване. 

Учените са установили също, че Източна Антарктида, считана за устойчива на топене, губи около 56 милиарда тона (51 милиарда метрични тона) лед годишно.

Топенето в Западна Антарктида и на Антарктическия полуостров съставлява четири-пети от загубата на лед. Топенето в Източна Антарктида, където е съсредоточената по-голямата част от леда, може да повиши риска от покачване с метри на морското равнище през идните десетилетия, обяснява Ерик Ригнот, ръководител на изследването от Калифорнийския университет - Ървайн. 

През изминалия век глобалното морско равнище се е покачило с около 20 сантиметра. Редица проучвания показват, че ускореното топене на ледове - от Гренландия до Антарктида, застрашава крайбрежни райони и градове - от Бангладеш до Флорида и от Лондон до Шанхай. 

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види