viennacontemporary

Viennacontemporary 2023: Съвременното изкуство и пътят към утрешния ден

С последния акорд от тазгодишния viennacontemporary 2023, проведен във Виена, все още усещаме дълбокото вълнение, което ни остави този изключителен форум. От 7-ми до 10-ти септември 2023 г., Виена се превърна в център на световната арт сцена.

За четвърта поредна година, Виена събра арт колекционери и артисти, които се потопиха в магията на съвременното изкуство. Събитието свърза различни аспекти на творческата сцена с впечатляващ каталог от изложби и събития. Тазгодишния фокус, ZONE1, се превърна в сцена за млади австрийски артисти, предоставяйки им възможност да се изявят. Специалната програма VCT STATEMENT: "Политически бездомни или политически отчуждени“ разгледа концепцията за принадежност в съвременна Европа. Споделена под общото заглавие VCT ACTIVATION, партньорството с Meta и Австрийския музей за приложни изкуства (MAK) създаде устойчива връзка между технологиите и изкуството. Представено в рамките на VCT SCULPTURE, произведението на Карола Дертниг / CRONE ще може да бъде видяно през цялата година. Едни от най-престижните имена в света на изкуството, включително Микеланджело Пистолето, австрийският художник Херман Брендел, Алекс Кац, Адам Пендълтън и Марина Абрамович, бяха само част от събитието.

viennacontemporary

В този контекст, Стефан Стоянов, известен български арт дилър изигра ключова роля в организацията и селекцията. С неговия богат опит той улови предпочитанията и интересите на колекционерите и посетителите, като една от изненадите на форума беше закупуването на две от най-скъпите работи, изложени на събитието от български колекционери. Този акт подчертава интереса към съвременното изкуство и нарастващата му значимост и в частните български колекции.

Стефан Стоянов

Стефан Стоянов представи някои от най-атрактивните артисти и произведения на изкуството пред своите клиенти - ценители на съвременно изкуство от различни страни - България, САЩ, Германия, Швейцария, Лихтенщайн, Турция и Испания, които пристигнаха специално, за да обогатят своите колекции.

Самият Стефан Стоянов сподели своите виждания, подчертавайки, че събитието не ограничава своя обхват до Централна и Източна Европа, но разширява хоризонтите си, включвайки големи галерии от Италия, Португалия и Истанбул. Ролята на Стефан Стоянов като стратегически консултант не само подчертава важността на съвременното изкуство, но и допринася за стабилността и сигурността на инвеститорите и колекционерите в индустрията. Вдъхновен от успеха, Стоянов вече планира разширяване на присъствието на българските художници и галерии на следващото издание на Viennacontemporary през 2024 г. Това включва участието на галерия "ГрафикАрт", специализирана в графичното изкуство, и "Галерия Аросита", фокусирана върху съвременното изкуство.

viennacontemporary

Viennacontemporary е повече от просто изложение; то е връзката, която обединява артисти, колекционери и фенове на изкуството в един удивителен и многообразен свят, какво означава съвременното изкуство в днешния ден и как то преобразява нашия възглед към света.

А ние нямаме търпение да се присъединим към това вълнуващо събитие и да споделим с вас всички нови възможности, които Viennacontemporary 2024 ще предложи.

 

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види