Фестивал на френския филм 2019

Френският институт в България ни кани на деветото издание на Фестивала на френския филм, което ще се проведе от 15 до 30 ноември 2019 г. Той се организира в партньорство с фестивала Киномания и Националния дворец на културата.

Откриването на Фестивала ще бъде на 15 ноември от 19:00 ч. в кино "Люмиер Лидл" с прекрасната драматична комедия на Никола Бедос "Labelle époque" /"Славни времена"/, която ще ви срещне с Виктор, който чувства голяма празнота в живота си и решава да се пренесе в миналото и да изживее най-незабравимата седмица от своя живот, в която среща голямата си любов.

Трилърът "Вълчият зов" (2019) на Антонен Бодри, нов жанр във френското кино, завладяващ трилър, ще пренесе публиката на терена на геополитиката, история за мистериозния свят на ядрените подводници в един свят в който  дезинформацията е реалност.

Не пропускайте уникалната драма "Истината“ на Хирокадзу Коре-еда с участието на Катрин Деньов, Жюлиет Бинош и Итън Хоук, филм който откри тазгодишното издание на кинофестивала във Венеция и беше включен в конкурсната програма "Златния лъв“.

Филмът "Стая 212“ (2019) на Кристоф Оноре е мистериозната история на героинята Мария, която след 20-годишен брак е на кръстопът и не знае какво решение да вземе за бъдещето си.

С много вкус е поднесена историята, отличена за най-добър сценарий на Фестивала в Кан 2019 г. за историческата драма "Портрет на момиче в пламъци“ (2019), филм на Селин Сиама, който ще пренесе публиката във вълнуващия XVIII век.

Драмата "Клетниците 2019“ на Ладж Ли е нов поглед към проблема на пренаселението на градовете и поставя на преден план въпроса за насилието.

Три филма, заснети в интервал през 20 години, поставят във фокус изключителния френски и световно известен режисьор Клод Льолуш. Неговата философия е в посланието "любовта е по-ценна от живота“ и води прекрасните актьори Жан-Луи Трентинян и Анук Еме във филмите "Един мъж и една жена“ (1968), "Един мъж и една жена: 20 години по-късно (1986)“ и последния "Най-хубавите години от един живот“ (2019), който е най-лудият, по думите на режисьора, и са му трябвали 60 години подготовка, за да го заснеме.

Ще бъде представен и шедьовърът на класическия жанр "Кланът на сицилианците“ (1969), където ще имате удоволствието да се срещнете с колосите на френското кино Жан Габен, Лино Вентура и Ален Делон. Изборът на този филм не е случаен, защото с него се отдава почит на 100-годишнината от рождението на митичния френски актьор Лино Вентура.

ВИЖТЕ ПРОГРАМАТА

Фестивалът ще лъде представен в три града: София, Пловдив и Варна. В София прожекциите на филмите ще бъдат в кината Славейков, Люмиер Лидл, G8, Одеон, Euro Cinema и Дом на киното, в Пловдив в Лъки Синема и във Варна във Фестивален и конгресен комплекс – Варна.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види