Снимка: Hussein Malla

Съдбата на заловените в Сирия чуждестранни бойци на "Ислямска държава" остава нерешен въпрос

Деб Ричман и Сузана Джордж, Асошиейтед прес

Въпросът какво да се прави със стотиците заловени в Сирия чуждестранни бойци на "Ислямска държава" се превръща в критичен и нарастващ проблем за правителството на Тръмп в момент, когато то се готви да изтегли войските от страната.

Висш правителствен служител каза вчера, че решаването на съдбата на тези затворници е главен приоритет в момент, когато правителството подготвя почвата със съюзниците за изпълнение на заповедта на президента Доналд Тръмп от 19 декември за изтегляне на 2000-те американски войници от Сирия, където те участват заедно с подкрепяните от САЩ Сирийски сили за отбрана (ССО) в борбата с групировката "Ислямска държава" от 2015 г.

Няма обаче лесни отговори. Служителят, пожелал анонимност, каза, че освобождаването на бойците, сред които има европейци и някои американски граждани, би било "неприемливо", тъй като те може просто отново да се присъединят към останалите бойци на "Ислямска държава" (ИД) в Сирия и на други места.

"Това е от значение, защото ССО държат стотици бойци на ИД, включително много европейски граждани, а те могат да излязат на свобода, ако не бъде намерено решение", каза правният експерт по национална сигурност в Тексаския университет Боби Чесни.

Европейските държави нямат желание да приемат обратно граждани, свързани с "Ислямска държава", защото не искат да се занимават с правното предизвикателство да водят наказателно преследване срещу тях или да поемат евентуалния риск за сигурността, ако те бъдат освободени.

А преместването на бивши бойци в Съединените щати поражда някои от същите предизвикателства, с които се сблъскват САЩ във връзка с мъжете, задържани във военната база в залива Гуантанамо, Куба, включително дали е възможно да се води наказателно преследване срещу бойци, заловени по бойните полета на Северна Сирия, казват експерти.

"Едно нещо е правителството да бъде силно уверено, че даден човек се е присъединил или се е опитал да се присъедини към ИДИЛ. А понякога е съвсем друго нещо правителството да може уверено да предприеме наказателно преследване срещу този човек", каза Джошуа Гелцър, работил като висш служител по борба с тероризма при президента Барак Обама.

Междувременно проблемът със затворниците само се влошава. 

В неделя Сирийските сили за отбрана обявиха залавянето на петима бойци, включително двама американски граждани, единият от които е идентифициран като бивш учител от Хюстън.
Държавният секретар Майк Помпейо тъкмо започна обиколка в осем държави в Близкия изток, за да обсъди изтеглянето на американските войски. Съветникът по националната сигурност Джон Болтън се върна вчера от среща в Турция, където търсеше гаранция за безопасността на кюрдските бойци, които се бият заедно с американските войски срещу "Ислямска държава".

Има страхове, че американското изтегляне ще остави отворена врата за нападение на Турция срещу съюзените със САЩ бойци на ССО. Турция ги смята за част от терористична организация, свързана с бунтовническа дейност в нейните граници. Командирите на ССО предупреждават, че няма да могат да държат 700-те затворници, ако турските сили нахлуят в Сирия след американско изтегляне.

Правителствените служители засега нямат план какво да правят със затворниците, казва друг американски служител, според когото малко страни имат желание да приемат когото и да било от своите заловени граждани. И двамата служители пожелаха да останат анонимни, защото не бяха упълномощени да разкриват информацията публично.

При неотдавнашен случай с американец, заподозрян за членство в ИД, служителите на САЩ се бориха повече от година, така и не го обвиниха, а после в крайна сметка го освободиха в Бахрейн.

Проблемът допълнително се усложнява от противоречивите съобщения за графика на Тръмп за изтегляне на 2000-те американски войници от Сирия. Когато изненадващо обяви изтеглянето преди три седмици, Тръмп каза, че иска да го завърши бързо. Внезапното му решение доведе до оставките на министъра на отбраната Джим Матис и специалния президентски пратеник за глобалната коалиция за разгромяване на ИД Брет Макгърк.

По-отскоро Тръмп и други правителствени служители настояват, че подкрепят подредено изтегляне. Висшият правителствен служител каза, че САЩ ще разгромят оставащите бойци на ИД при изтеглянето си, за да предотвратят възраждане, и че САЩ ще се противопоставят на всякакво лошо отношение към опозиционни сили като ССО, сражавали се заедно със Съединените щати срещу ИД.

"Тези въпроси са достатъчно трудни, ако знаеш графика, въз основа на който ги уреждаш - ако знаеш, че американското участие ще бъде или няма да бъде съобразно този график", каза Гелцър.

Един от заловените напоследък чуждестранни бойци е Уорън Кристофър Кларк, бивш заместващ учител от Хюстън, Тексас, идентифициран най-напред от Програмата за екстремизъм към университета "Джордж Вашингтон". Изследователи са проучвали месеци наред, за да потвърдят неговата самоличност чрез множество източници. Програмата е идентифицирала въз основа на законните им имена над 73 американци, за които се знае, че са се присъединили към джихадистки групировки.

"Кларк е един от няколко десетки американци, присъединили се към "Ислямска държава", от около 295, които според служители на разузнаването са пътували или са се опитали да пътуват до Сирия и Ирак, за да се присъединят към терористичната групировка", каза заместник-директорът на Програмата за екстремизъм Шемъс Хюз.

Кларк е бил заловен заедно с още четирима чуждестранни джихадисти - двама от Пакистан, един от Ирландия и четвърти мъж на име Заид Абед ал Хамид, за когото също се предполага, че е от Съединените щати, въпреки че това не е потвърдено.

В писмо до ИД, с което са се сдобили изследователите, Кларк предоставил автобиография, в която е отбелязал, че имал бакалавърска степен от Хюстънския университет, работил е като заместващ учител в независимия училищен район "Форт Бенд" в Шугар Ленд, Тексас, и е преподавал в Саудитска Арабия и Турция.

"Уважаеми г-н директор, надявам се да бъда назначен да преподавам английски на ученици в Ислямска държава", написал той до групировката в придружаващо мотивационно писмо. "Преподаването ми дава възможност да работя с хора от различни култури и с различни учебни способности."

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види