През 2018 г. десетте най-тежки климатични бедствия са причинили щети за 85 милиарда долара

Десетте най-тежки бедствия през 2018 г., свързани с климата, са причинили щети за поне 84,8 милиарда долара, заяви благотворителната организация "Крисчън ейд" в изследване.

Тази година всеки населен континент е бил засегнат от предизвикани от климатичните промени тежки метеорологични събития, каза организацията и предупреди, че са необходими спешни действия за борба с глобалното затопляне.

"Този доклад показва, че в момента климатичните промени оказват опустошително въздействие върху живота и препитанието на много хора", заяви Кат Крамър от "Крисчън ейд".

Според доклада най-скъпоструващите бедствия, свързани с климата, през 2018 г. са били ураганите Флорънс и Майкъл, причинили щети за поне 32 милиарда долара при преминаването си през САЩ, Карибския регион и Централна Америка.

САЩ също така са понесли загуби за поне 9 милиарда долара от горски пожари, причинили смъртта на десетки хора и унищожили хиляди жилища в Калифорния.

В Япония тежките наводнения през лятото и тайфунът Джеби през есента са нанесли щети за над 9,3 милиарда долара.

Според доклада сред най-скъпоструващите бедствия, свързани с климата, през 2018 г. са били също така сушите в Европа, наводненията в Индия и тайфунът Мангхут във Филипините и Китай.

Авторите на изследването са събрали информацията за обема на щетите, като са използвали данни от източници, включително правителства, банки и застрахователни фирми. В някои случаи обаче данните са се отнасяли само за застрахованите загуби, а също така не са включвали човешките загуби.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види