Снимка: Daoud Abismail

Алжир: След еуфорията – съмнения

След еуфорията дойде съмнение. Алжирците днес тънат в догадки относно отлагането на президентските избори, първоначално насрочени за април, което фактически удължава мандата на президента Абделазиз Бутефлика, станал мишена на протести, безпрецедентни за 20-годишното му управление.

В понеделник президентът заяви, че няма да се бори за пети мандат, за което настояваха милионите демонстранти, но увери, че ще остане на поста си до изборите, отложени за неизвестна още дата. Така той удължи четвъртия си мандат, заради което според опозиционери демонстрациите може да продължат.

"Той отмени президентските избори, но остава на власт: последната хитрина на Бутефлика", писа в заглавие на първа страница влиятелният всекидневник "Уатан".

Според Али Бенфлис, бивш премиер на Бутефлика, минал в опозиция, "удължаването на четвъртия мандат е нападение срещу конституцията от страна на неконституционните сили (по-специално един от братята и специален съветник на президента, смятан за същинския държавен глава)".

Тези сили "превзеха центровете за вземане на решения", заяви в разпространен чрез интернет видеоклип Бенфлис, създал през 2014 г. партията "Авангард на свободата".

Изявлението на държавния глава в обръщение към нацията, публикувано от официалната информационна агенция, първоначално бе приветствано с неспирно натискане на клаксони в центъра на Алжир, откъдето се изтегли полицията, внушително присъствала в района през деня.

Радостта обаче постепенно отстъпи място на съмнения, когато алжирците се задълбочиха в подробностите на плана, предложен от Бутефлика, чиито пълномощия изтичат на 28 април.

Хитрина

"Отначало подскочих от радост, щом чух първите съобщения по телевизията, но после разбрах неща, от които ме побиват тръпки", пише на страницата си във Фейсбук Латифа Бен, пенсионирана преподавателка.

"Приятели, ПОБЕДАААААААААА", пише в началото на поста си Акли Урад, строителен инженер. После обаче се сепва: "Всъщност е замислил тази хитрина, за да получи още една година и да организира превъплъщаването на мафиотската власт. Бдете! Бдете!".

Сайтът Те Ес А също призовава към бдителност. "Алжирците трябва да проявят бдителност, за да не им отнемат красивата и пълна с радост революция, която започва да буди възхита в света", пише той.

Бившият дипломат и министър на културата (1998-1999) Абделазиз Рахаби заявява в Туитър, че "президентът Бутефлика се подиграва с народа (. . .) Упоритият му стремеж да остане на власт ще тласне страната в незнайна посока, опасен е за стабилността на държавата и единството на страната".

Социалните мрежи са изпъстрени с призиви за участие в "шествие за твърдост и сплотяване" на 15 март.

Друго послание гласи: "Стига са мамили народа, среща на 15 март" - за поредната, четвърта петъчна демонстрация.

"Пети мандат няма да има" и "няма да има президентски избори на 18 април", заяви президентът, ден след като се завърна в Алжир от Швейцария, където бе прекарал две седмици в болница, официално за "медицински прегледи".

Следващите президентски избори "ще се състоят като продължение на инклузивната и независима национална конференция (. . .), представителна за алжирското общество", която "ще трябва да положи усилия, за да приключи своя мандат до края на 2019 г.", продължи държавният лидер.

Тази конференция ще определи дата за бъдещите президентски избори, "в които няма в никакъв случай да бъда сред кандидатите", увери той.

"Без законно основание"

Като се ангажира "да предаде президентските функции и прерогативи на приемника, който бъде свободно избран от алжирския народ", Бутефлика отправя сигнал, че ще остане държавен глава и след изтичането на сегашния му мандат на 28 април 2019 г., докато избирателите не посочат нов президент.

Никакъв текст - нито конституцията, нито някой закон, не бе споменат в посланието, с което Бутефлика отложи вота. Според специалиста по конституционно право Фатиха Бенабу, преподавател в Алжирския университет, "липсва законово основание за отлагане на изборите. В случай на политическа криза алжирската конституция е отчасти неефективна".

Франция "приветства" решението на алжирския президент, като "изрази надежда, че ще може бързо да се задейства нова динамика, способна да отговори на дълбоките стремежи на алжирския народ".

Междувременно Бутефлика уволни непопулярния премиер Ахмед Уяхия и сложи на мястото му вътрешния министър Нуредин Бедуи.

В понеделник вечерта на Бедуи бе възложено да състави ново правителство. В помощ му бе отреден вицепремиер, какъвто се назначава за пръв път от 2012 г. насам - Рамтан Ламамра, заслужил дипломат, уважаван в чужбина, който получава отново и портфейла на външен министър, какъвто бе от 2013 до 2017 г.

С изявлението от 10 февруари, че ще се включи в президентската надпревара, Бутефлика сложи край на неколкомесечна неяснота, но отприщи протести, незапомнени от 1999 г., откакто бе избран за пръв път начело на държавата.

Осемдесет и двегодишният Абделазиз Бутефлика е претърпял инсулт, чиито последици му попречиха да говори на живо пред алжирците от 2013 г. насам и разредиха публичните му появи.

В петък човешка вълна заля за трета седмица поред улиците на Алжир и големите градове от страната; с всяка седмица прииждаха нови и нови участници въпреки опитите на правителството да успокои нещата.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види