Снимка: Don Emmert

Доведете си бебето: Председателят на новозеландския парламент го прави по-удобен за родителите

Шарлот Грийнфийлд от Ройтерс

На оживените дебати в парламента между новозеландските депутати за цените на горивата тази седмица председателят Тревър Малард призова към ред, докато хранеше с биберон бебето Тутанекай.

Навършилият шест седмици син на депутата лейбърист Тамати Кофи и съпруга му е роден от сурогатна майка миналия месец. Бащата приспиваше бебето в заседателната зала вчера, когато председателят предложи да го подържи.

"Има случаи, когато мога да бъда поне с нещо полезен", каза Малард пред Ройтерс и добави, че се е опитвал да помага в грижата за бебетата на парламентаристите, когато е възможно.

Новороденото се присъединява към множеството други бебета в законодателния орган, след като Малард облекчи правилата през 2017 г., за да направи парламента по-достъпен за деца.

Десетина депутати се сдобиха с деца при парламентарния бейби бум, а премиерът Джасинда Ардърн миналата година стана първата новозеландска министър-председателка, която взе отпуск по майчинство и втората избрана лидерка в света, която роди в мандата си.

Дъщеря й Неве Те Ароха влезе във водещите новини през септември, когато бе доведена от Ардърн на сесията на Общото събрание на ООН в Ню Йорк.

Но правозащитници в сферата на трудовите права казаха пред Ройтерс, че малцина новозеландки се радват на същите права, за да балансират между грижата за семействата си и работата, и се надяват широко отразяваните парламентарни бебета да доведат до по-голяма промяна на условията за работа.

Таня Те Уенуа, адвокатка с маорски произход, която работи по дело на най-големия профсъюз в нова Зеландия - Асоциацията на държавните служители, свързано с дискриминация срещу жените служителки от коренното маорско население, каза, че се е сблъсквала с враждебност на предишни работни места, защото е водила малките си деца в службата.

"Възможността да имаш, възпитаваш и отглеждаш деца, е отличителна черта на маорската култура. Да ти налагат чувството, че си укоряван за това на работното място, създава у маорите усещането, че са аутсайдери", каза тя.

Уенуа изрази подкрепа за семейната политика на председателя на парламента.

Малард, който е ветеран в политиката и има три големи деца и шестима внуци, се надява, че повече работодатели ще последват примера му.

"Установих, че подобна политика допринася за позитивната атмосфера на работното място", каза той и добави, че често е виждал бебета в коридорите на властта и дори в басейна на парламента, който е в затворено помещение.

Присъствието им води до повдигане на духа - доказва го охотата, с която официалните куриери заменят обичайните си задължения за доставка на документи с грижа да доведат дете в парламента, каза той. "Когато доведат бебе... всички се надпреварват кой да се грижи за него", каза Малард.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види