Снимка: Andrew McConnell

Древните кушитски пирамиди са малките, добре запазени копия на египетските

Египетските пирамиди са около 120 на брой и са вероятно най-популярните архитектурни паметници в историята. Те са издигани преди хиляди години, за да бъдат грандиозен вечен дом на фараоните, но също така са повлияли значително на културата на всички народи в тази част на света. Едни от най-любопитните примери за това са не толкова известните нубийски пирамиди в днешен Судан.

Пирамидите са строени от древните кушити, които са имали три кралства по делтата на Нил и в продължение на 900 години са били основен съперник на Египет за влияние в региона. Кушитската цивилизация процъфтява в съседство до египетската и се повлиява силно от нея, а през 751 г. пр.Хр. кушитският владетел Планки дори успява да завладее Египет, а неговите наследници са фараони до инвазията на асийриците през 656 г. пр.Хр..

Снимка: Fabian von Pose

В резултат от културните влияния за период от няколкостотин години кушитите построяват общо 255 пирамиди на три места в Нубия. Първите пирамиди  са построени за семейството на Планки в ел-Корру, а по-късно строежите продължават в областта Нури на западния бряг на Нил. Най-много пирамиди има в Мерое, на около 100 километра от суданската столица Хартум.

В Мерое 80 пирамиди са построени над гробниците на 40 крале и кралици, а любопитното е, че кушитите са възприели формите на египетските постройки, но не и размерите. На височина кушитските пирамиди са между 6 и 30 метра, а основите им са много тесни, което прави стените им много стръмни. Една от най-големите пирамиди е на кушитска кралица, а нейната гробинца е украсена с декорации с египетски, гръцки и римски мотиви.

Снимка: Fabian von Pose

По отношение на погребенията на аристократите обаче няма разлика с Египет. Всички пирамиди са били запечатани още от древността, а владетелите вътре - мумифицирани и положени в дървени ковчези с всичките им скъпоценности и принадлежности. Благодарение на разположението си в суданската пустиня, повечето пирамиди са запазили владетелите и притежанията им, а многобройните предмети от тази епоха свидетелстват за сериозен културен и търговски обмен с останалата част от света.

Все пак, не всички пирамиди са в добро състояние. Около 40 от тях са повредени, след като италианския авантюрсит и търсач на съкровища Джузепе Ферлини разрушава върховете на 40 гробници през 19. век.

Снимка: Christopher Michel

Днес нубийските пирамиди още са там като по-малки копия на египетските и щяха да са основна туристическа атркация в Судан, ако в Судан имаше туризъм.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види