Снимка: Jim Young

Сирия, Матис, Афганистан, парализа на работата на правителството - Тръмп приключва годината в хаос

Стив Холанд, Ройтерс

Президентството на Тръмп се мята от криза в криза, откакто той встъпи в длъжност преди по-малко от две години, но вчера беше забележителен ден на хаос, който изглежда постави на изпитание решимостта дори на високопоставени републикански поддръжници във Вашингтон.

Министърът на отбраната Джеймс Матис, който е доста уважавана фигура и се смята, че има стабилизиращо влияние в правителството, подаде оставка след спор с Тръмп заради външната политика на среща в Белия дом.

После Матис публикува писмо, което показа основни политически разногласия между двамата мъже и косвено разкритикува пренебрежителното отношение на Тръмп към съюзниците в чужбина.

Също вчера Тръмп се противопостави на натиска да се откаже от решение за изтегляне на войските на САЩ от Сирия, направи планове за изтегляне на американските сили от Афганистан и тласна правителството на САЩ към парализа на работата заради финансирането на гранична стена.

За капак на всичко цените на американските ценни книжа паднаха, след като инвеститорите се разтревожиха от надвисналата опасност от парализа на работата на правителството, забавяне на икономическия растеж и прогнозите на Управлението за федерален резерв за още увеличения на лихвените проценти догодина.

Дори някои от приятелите на Тръмп показаха засилващо се безпокойство заради пътя, по който е поело неговото правителство по средата на своя мандат.

Сенаторът Линдзи Греъм - близък съюзник и чест партньор на голф, похвали вчера Матис, открито призова Тръмп да преразгледа изтеглянето от Сирия и предупреди, че изтеглянето на войските от Афганистан може в крайна сметка да доведе до ново нападение срещу Америка като това на 11 септември 2001 г.

"Смятам, че сте напът да направите същата грешка, каквато направи президентът (Барак) Обама в Ирак . . . Нещата за Вас няма да се развият по-добре, отколкото се развиха за него", заяви в Туитър Греъм по повод решението за Сирия.

Греъм каза, че условията в Афганистан правят изтеглянето на войските доста рискована стратегия. "Ако продължим да следваме сегашния си курс, има опасност да загубим всичките си завоевания и да подготвим почвата за втори 11 септември."

Лидерът на мнозинството в Сената Мич Макконъл направи изявление, в което изрази сериозни резерви относно причините за напускането на Матис.

"Аз съм особено натъжен, че той се оттегля заради остри различия с президента по... ключови аспекти на световното водачество на Америка", каза той.

Това силно напомни за първите месеци след влизането на Тръмп в Белия дом, когато той уволни първия си съветник по националната сигурност Майкъл Флин след едва няколко дни на поста, уволни тогавашния директор на ФБР Джеймс Коми и въведе забрана за пътуване на граждани от предимно мюсюлмански страни, която беше блокирана от съдилищата.

ОЧАКВАНЕ ЗА ТЕЖКА ГОДИНА

Тръмп вече върви към трудна 2019 година, която вероятно ще бъде доминирана от разследване на специален прокурор за това дали кандидат-президентската му кампания през 2016 г. е била в съглашение с Русия и разследвания на Конгреса за неговите бизнес дейности, семейството му и някои членове на правителството.

Демократите ще установят контрол върху Камарата на представителите през януари и планират да използват своята власт, за да се разровят дълбоко в миналото на Тръмп и неговото правителство.

Тези демократи, които горят от желание да смирят Тръмп преди очакваното му кандидатиране за преизбиране през 2020 г., побързаха да се възползват от вчерашния момент на хаос.

"Срамота е, че този президент, който хвърля страната в хаос, отново е прихванат от сърдито настроение и ще навреди на множество невинни хора", каза американският сенатор Чък Шумър от Ню Йорк, най-високопоставеният демократ в Сената.

"Пристъпът на сърдито настроение, обхванал Тръмп, ще доведе до парализа на работата на правителството, но няма да му помогне да получи своята стена", каза Шумър.

Ако не беше този хаос, Тръмп може би щеше да има добра седмица.

Той се поздрави с необичаен двупартиен успех, след като Сенатът прие законодателство за реформа на наказателното правосъдие - инициатива, прокарана от неговия зет и висш съветник Джаред Къшнър.

Той също така подписа важен селскостопански законопроект и популяризира церемонията с несериозна проява: публикува в Туитър видео, показващо го на шоу на наградите "Еми" отпреди години, облечен като фермер - със сламена шапка, дочен гащеризон и вила за сено в ръката, и пеещ основната песен от стария телевизионен комедиен сериал "Зелени пространства".

Сътрудници казаха, че той е бил предимно в добро настроение и е посветил част от седмицата преди празниците на възобновяване на контактите със стари приятели. Присъствал е на заседания със съюзници в Овалния кабинет и е участвал в празнични приеми с приятели в резиденцията.

Зад кулисите обаче неговият екип в Белия дом се мъчи да се справи със ситуацията. Новият му началник на канцеларията на Белия дом Мик Мълвейни тича от среща на среща. Същото се отнася за съветника по националната сигурност Джон Болтън, който е привърженик на твърдия подход към Иран и искаше войските на САЩ да останат в Сирия като противотежест на Техеран.

Откакто се състояха междинните избори, Тръмп уволни министъра на правосъдието (и главен прокурор) Джеф Сешънс и началника на канцеларията на Белия дом Джон Кели, след като те загубиха доверието му, а също вътрешния министър Райън Зинки, дискредитиран по етични причини.

Други, за които по-рано се смяташе, че са напът да напуснат, може да останат по-дълго.

Сътрудници казват, че Тръмп е доволен от министъра на вътрешната сигурност Кирстен Нилсен заради втвърдяването на нейния подход към границата, а министърът на търговията Уилбър Рос едва ли ще бъде принуден да напусне, освен ако самият той не поиска да си тръгне.

Оставката на Матис обаче беше разтърсваща.

Говорителката на Белия дом Сара Сандърс заяви пред репортери, че не вярва Тръмп да е поискал Матис да се оттегли.

"Президентът имаше добри отношения (с Матис), но понякога те имат разногласия. Президентът винаги се вслушва в членовете на своя екип по националната сигурност, но в крайна сметка президентът е този, който взема решение", каза тя. 

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види