Снимка: Pawel Furman

Най-лошите коледни фобии

След като е очевидно, че ви е писнало от елени, коли, които се правят на елени, подаръци, престорено коледно настроение и обещания за сушени чушки с боб, нека се разнообразим като си поговорим за страхове. За много хора празниците са причина за всемирен ужас и ако вие сте един от тях, но не знаете каква точно е причината, тази кратка, но изключително поучителна статия, може да ви помогне да стигнете до корена на коледното зло. Нека заедно да хвърлим един поглед към фобиите, които е много вероятно да ви нападнат по празниците – точно когато сте най-малко подготвени.

Хионофобия

Всеки нормален българин страда поне малко от тази фобия. Хионофобията е страх от сняг и всякакви други видове замръзнала вода. И някак как да е иначе, като се има предвид през какви изпитания ни се налага да преминаваме през зимата. Щом завали сняг, първо се превръщаме в миньори, които трябва за норматив да прокопая тунел, за да си отрият колата или да се доберат до спирката на градския транспорт. После, след като нещата се поуталожат, идва времето за волната програма по пързаляне по лед, избягване на висулки и ескиважи на струи киша. Да не говорим и за най-голямото зимно страшилище – жълтия сняг. Единственото спасение е да си останете вкъщи, но дори и тогава нищо не ви гарантира, че ужасното дете на съседа няма да конструира плашещ снежен човек точно под прозореца ви, който да ви напомня с кривогледия си поглед, че снегът е навсякъде.

Педофобия

След като споменахме съседчето, нека да преминем и през този ужас: педофобията – страх от деца. Коледните празници са ловния сезон на децата, а плячката им сте вие и подаръците, които виждат във ваше лице. За тях вие сте ходещо тяло, което вместо глава, има подарък с червена панделка. Малките зверчета са буквално навсякъде. Невъзможно е да идете на коледно празненство или гости и там да няма поне едно дете, на което да трябва да подарите нещо. Много е възможно дори да имате свои, на които също да трябва да задоволите коледните ултиматуми. Телевизията също не е спасение, защото по Коледа по нея показват преимуществено деца. Да не забравяме моловете и другите обществени места – по празниците децата са във ваканция, така че неминуемо ще се сблъскате и с орди от тях във всеки мол или по-голямо публично място. Единственото спасение е да си останете вкъщи и да не отваряте на никого, защото може да е троянски кон на някое лукаво и преди да се усетите домът ви да се превърне в детска градина.

Дендрофобия

Както повечето от вас вече са се досетилите, тук става дума за страх от дървета и по-точно към едно определено дърво. По принцип ако човек живее в български град, и по-конкретно в София, дендрофобията не е голяма грижа, защото то дървета почти не останаха. По Коледа обаче нещата се променят, защото ни се налага известно време да съжителстваме с дърво, при това украсено и електрифицирано. Освен това трябва го изберем, купим и домъкнем у дома като истински пещерни хора. Тук, за съжаление, стоенето вкъщи не помага, защото врагът е в дома ни. Да, може да си вземете изкуствено, но дървото си е дърво, а и е още по-кофти, когато знаете, че то ви дебне сгънато в килера и през останалата година.

Номофобия

Представете си следните ситуации – налага ви се да идете на село, за да видите родата, но там няма 4G, вашите ви канят на гости и никой на масата не си е извадил "нокиата", затова и вашият смартфон остава в джоба, или пък отива да карате ски, където не само че няма интернет, но няма и обхват. В този ситуации е много вероятно да ви връхлетят панически вълни вследствие на вашата номофобия – страхът от това да не можеш да си използваш телефона. Да, коледните празници могат да ви вземат дори и най-скъпото – илюзорната ви социална връзка със света. Можете да остане на безопасно разстояние до домашния интернет, но всичко става – сняг вали, кабели се късат… ужас.

Спектрофобията

Значи, тук нещата са малко по-сложни – спектрофобията е страх от огледала и от това да видиш собственото си отражение. Естествено, този страх е най-силен в началото на лятото, когато си пробвате банския и огледалото ви показва какви си ги насвършили през зимата и най-вече по Коледа. Неприятната новина е, че спектрофобията има една разновидност, наречена иповлопсихофобия, която представлява страх от това да ви снимат. Ако не обичате да ви снимат или, подобно на представителите на някои африкански племена, смятате, че фотоапаратът може да ви открадне душата, коледните празници не са за вас. Всичко  живо се снима – на масата, с питката, без питката, до елхата, под елхата… Стоенето вкъщи може да ви спаси от нежелани снимки, но пак нищо не ви гарантира, че няма да ви връхлети коледното настроение и да си щракнете едно сефли, което да ви хвърли в ужас.

Десидофобия

Освен всички неприятни емоции, които ви окачват по Коледа, ще ви се наложи и да взимате някои важни житейски решения. С пуловер с коледно дърво ли да се облечете, или да заложите на елен, за да се спасите от дендрофобия си. Камионче ли да купите на Гошко или багер, три ракии ли да пиете или половинка вино. Именно заради това коледните дни са най-опасни за хората, страдащи от десидофобия, която представлява страх от взимане на решения. И тук отново най-доброто спасение е да решите да си останете вкъщи, ако не ви е прекалено страх да вземете това решение.

Клейтрофобия

Както вероятно вече сте усетили, единственото що-годе читаво спасение от коледните фобии е да си останете затворени вкъщи. Лошото е, че празничните страхове са помислили и за това и ви контрират с една чудесна клейтрофобия – тоест със страха от това да си в капан. И какъв по-ужасен капан от собствения ви дом, когато отвсякъде си атакуват коледни песни, коледни филми, коледни украси и коледно пожелания.

Май ако човек се замисли хубаво, ще се окаже, че няма по голям капан от  самата Коледа… Може би затова мечките спят зимен сън. Вероятно и вие можете да постъпите като тях, освен ако не страдате от клинофобия.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види