Снимка: Kate Davison

Япония ще избива отново китове с оправданието, че не били застрашени

В края на 80-те години на български беше издадена книгата на Фарли Моуът "Убийте кита!". Тогава не знаехме много за живота и жестоката съдба на китовете. Книгата остави дълбоки следи в детското ми съзнание. Защо всъщност ние хората избиваме тези огромни и благородни животни? Този въпрос продължава да ме вълнува и до днес, особено когато оцеляването на китовете е отново застрашено.

Правителството на Япония съобщи, че ще се оттегли от Международната комисия по китоловство (IWC) в опит да възобнови търговския китолов. Оттеглянето не планирано за 2019 г. и ще бъде обявено до края на тази година.

В началото на 2018 г. опитите на Япония да отмени глобалната търговска забрана за китолов се провалиха, след като нациите, борещи се срещу китолова, надделяха над японското предложение. През 1982 г. Япония спря търговския китолов в съответствие с приетия от IWC мораториум. Въпреки всичко островната страна продължи да лови китове в Южния океан от 1987 г. насам заради "научни изследвания". Тази хитра практика обаче получи много критики в международен план. На всички им станя ясно, че зад "науката" се крие търговски китолов. Властите в Япония не спират да твърдят, че повечето видове китове не са застрашени и че яденето на кит е ценна част от кулинарната култура на страната.

Само преди броени месеци светът беше шокиран от ужасяваща новина! По време на годишния лов миналото лято от японски изследователски кораби са убити и транжирани 333 дребни китове от вида антарктически малък ивичест кит Минке - и 122 от тях са били бременни. Експедицията, за която се твърди, че прави "научни изследвания", заколи и 114 китове – бебета. Издевателствата включват прострелване с харпуни, което е спорен метод на убиване, водещ до незабавна смърт само в 50 до 80% от случаите, извличане на умрелите китове на борда на изследователския кораб и разрязването им на място.

Независимо от уверенията на Япония, че подобен китолов е чисто научен, страната също така позволява месо от китове да се продава на пазари и ресторанти и в крайна сметка възнамерява да съживи своята търговска китоловна индустрия. Но кошмарът изобщо не е свършил - Япония планира да избие още 4 000 китове през следващите 12 години!

И докато японците безжалостно унижощават тези прекрасни и беззащитни океански исполини, останалият свят се старае да ги спаси. През ноември тази година британски учени демонстрираха как се броят китове от космоса. Изследователи от Британското антарктическо изследване (БАИ) използват сателитни снимки с висока резолюция, които са заснети на височина от 620 км. в атмосферата. Въпреки това изображенията са достатъчно ясни, за да се уловят формите на различните видове животни. Екипът скоро ще започне да брои китовете в северната част на Средиземно море. Първото по рода си преброяване ще бъде частично извършено от компютърна програма, която ще търси китове в сателитните данни. Крайно време е ние хората да се осъзнаем, че всеки един животински вид ни е нужен жив, а не сервиран на порция в ресторанта, било то и в най-скъпия японски ресторант!

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види