Експерти са принудени да използват радиовъглеродно датиране за отсяване на уискитата ментета

Редки бутилки с шотландско уиски достигат феноменални цени на търгове, но впоследствие много от лотовете се оказват фалшиви. Това кара експертите да използват радиовъглеродно датиране за отсяване на ментетата.

Учени от Изследователския център на Шотландските университети използвали метода, за да анализират 55 бутилки скоч от вторичния пазар и се натъкнали на шокиращи открития. Двадесет и един бранда се оказали отявлени ментета или пък отлежаването им не отговаряло на годината, указани на етикета.

Продажбата на търг на колекционерски марки скоч става все по-популярна, като през месец октомври тази година бутилка от 60-годишната напитка The Macallan Valerio Adami намери купувач за 1,08 милиона долара.

Изследователите се съсредоточават при тестовете си върху минималните количества радиовъглерод, погълнат от ечемика, с който се приготвя уискито. По този начин специалистите установяват истинската му дата на дестилиране и колко е отлежало. Тези с по-високи нива на радиовъглерод трябва да са били произведени преди 1950-те години и началото на атомната ера за човечеството. Точността е толкова висока, че изследванията допускат грешка от най-много 2-3 години.

При своите тестове експертите изхождат от презумпцията, че всяко уиски, представено като произведено преди 1900 година, е фалшиво. До доказване на противното с радиовъглеродните тестове. Те ще зачестяват, тъй като колекционерският интерес към редките брандове расте лавинообразно.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види