Снимка: Annie Spratt

Кафето засилва паметта

За запалените кафеджии денят не може да започне без кафе. Когато отворят очи сутрин, първата им мисъл е свързана с ароматната гореща напитка и сякаш цялото им същество спи, докато не отпият първата глътка кафе. За голяма част от хората любовта към кофеина се е превърнала в зависимост и много от тях, дали наистина, или заради самовнушение, дават признаци за определени симптоми като ниско кръвно налягане, главоболие, тежест в крайниците и тотална липса на тонус.

Оказва се, че освен всички тези странични ефекти, хората по-трудно запомнят нова информация, ако не са изпили сутрешното си кафе. Копнежът за кафе се отразява и на способността човек да прецени дали запомня нещо. Това може да доведе до необоснована самоувереност. Учените от университета на Тасмания са наблюдавали 55 почитатели на кафето на средна възраст 30 години. Те пиели поне по едно кафе дневно, като някои с нетърпение мислели кога ще приемат следващата си доза. Половината участници не пили кафе сутринта в деня на експеримента, но пред тях поставили чаша с напитката с препоръката да вдишват аромата. Останалите дошли за експеримента, след като изпили сутрешното си кафе, а в залата получили само вода. Всички направили тест за запомняне. 

Резултатите категорично показват, че гладът за кафе се отразява лошо на паметта. Тя кара човек да мисли как да компенсира недостига. За потискането на тези планове са необходими когнитивни ресурси. Така човек по-трудно се справя с умствени задачи, а не може и да прецени способностите си. 

Подобно проучване е проведено и през 2014 от университета "Джонс Хопкинс" и е публикувано в медицинския журнал Nature Neuroscience, и показва, че консумацията на кофеин под каквато и да е форма подобрява паметта поне до 24 часа след приема. "Винаги сме знаели, че кофеинът подобрява когнитивните въприятия, но никой досега не е изследвал в детайли ефекта върху засилване на спомените на човека, така че те да са по-трудни за забравяне", казва асистент-професор Майкъл Ясса от университета "Джонс Хопкинс". Механиката на проучването била да дадат на равни по брой групи от изследваните субекти 200 мл кафе и 200 мл плацебо. Пет минути след приема им показали определен брой карти с изображения, които да запомнят. На следващия ден тествали способността на субектите да разпознаят изображенията от предходния ден. Някои от повторно показаните изображения били същите, другите били видоизменени, а трети били съвсем нови.

В резултат по-голяма част от приелите кофеин изследвани субекти разпознали повече от изображенията и се представили по-добре с разпознаването на новите и видоизменени карти с картинки. Способността на мозъка да посочи различията и приликите между две неща, особено след определен период от време, показва способеност за по-задълбочено запаметяване на детайли. "Ако бяхме използвали едни и същи изображения, без да допълваме с нови и различни такива, нямаше да имаме адекватни резултати за изследването по отношение на влиянието на кофеина", казва Ясса. 

И без значение дали приемате кафе, разтворима напитка, чай или газирана напитка със съдържание на кофеин, това със сигурност се отразява положително на паметта ви.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види