Снимка: NeONBRAND

Интернет троловете по-често са мъже

Интернет хулиганите най-често са мъже. И причината за това вероятно се крие в това, че много от тях са нарциси.

Ново проучване на университетите Брунел и лондонския Голдсмитс установи връзка между нарцисизма и асоциалното поведение онлайн, за което е характерно търсенето на внимание и тормоза върху потребителите. Екипът зад проучването открива, че мъжете са по-мотивирани от жените да използват Facebook по такъв начин, а причината може да бъде свързана с тяхната нарцистична природа.

В проучването 573 участници са попълнили въпросник, който определя нивото им на нарцисизъм с индекс от 1 до 13. Освен това, участниците са отговаряли на въпроси, свързани с отношенията им с други хора и начина, по който ползват Facebook – като например дали пишат злобни коментари или пък обичат да се хвалят.

Оказало се, че жените използват Facebook най-често, за да се социализират и комуникират, за да се чувстват по-близо до другите. Това не означава, че няма тролове жени, а че мъжете много по-често са склонни да демонстрират асоциално поведение в социалните мрежи.

Предходни научни разработки свидетелстват за по-високите нива нарцисизъм и егоцентризъм при мъжете, сравнено с това на жените, което провокира недоброжелателното им и хулиганско поведение, а и склонността към самореклама. В основата на враждебността могат да бъдат склонността към агресия или манипулативно поведение, комплексите и съответно желанието да изразиш власт и самочувствие.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види