Колко важни са санитарните условия в училище?

Темата за санитарните условия в учебните заведения и обществените тоалетни е от изключително значение за нас като общество, но за съжаление разговорът, който да инициира промени, често остава на заден план.

Различни проучвания сочат, че децата често не посещават обществени тоалетни, защото се притесняват от непознатата среда, което на по-късен етап може да доведе до сериозни физически и дори психологични проблеми.

Въпреки европейските програми, които реновират много от училищата у нас, все още има такива, които се нуждаят от ремонт.

Затова се грижи социалната кампания на Domestos "Хигиена за отличници". За трета година тя цели да подобри санитарните условия в българските училища и да изгради добри хигиенни навици сред най-малките ученици.

Вдъхновяващи резултати постигнаха повече от 2000 ученици от над 200 училища в цялата страна, които кандидатстваха тази есен със забележително креативни рисунки и колажи на тема "Как победих микробите вкъщи или в училище". Децата от 1-ви до 4-ти използваха белия лист, за да покажат как си представят по-красивата и чисто изглеждаща среда в училище и у дома.

Над 630 рисунки и колажи изпъстриха сайта на кампанията cleanschool.bg. За победители в конкурса бяха излъчени три училища: двата проекта, събрали най-много гласове на сайта, и един проект, избран от жури.

Трите училища победители ще получат професионално почистване и реновиране на тоалетните в учебните сгради. С помощта на артистите от Destructive creation те ще бъдат превърнати в красиви и уютни места по идеите на учениците.

Всички училища от челната десетка ще получат продукти от Domestos и Cif, достатъчни за поддържането на чистотата за цяла година. А всяко дете от класовете, участвали в кампанията, ще получи индивидуален подарък.

На 19 ноември отличените 10 рисунки и колажи бяха представени на специална изложба в Сердика Център, София. На откриването на изложбата всички присъстващи се запознаха на живо с любимия на децата супергерой - Капитан Хигиена, който им показа как най-успешно се води борбата с микробите.

Зад каузата за по-добра хигиена и чистота в българските училища застанаха и ключовите партньори на кампанията - "Екопак България", образователната онлайн платформа "Уча.се" и фондация "Заедно в час". С тяхна помощ Domestos достигна до българските училища, за да внесе промяна към по-добро и да възпита децата в отговорност към своето здраве.

Може да следите всички новини за кампанията "Хигиена за отличници" в официалния сайт cleanschool.bg, както и във Facebook страницата на "Cif & Domestos Bulgaria".

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види