Снимка: Fabianodp

Бездомникът Исус

От 2013 г. насам една бронзова статуя предизвиква полемики сред християнските общности, а въпросната статуя представлява човек в цял ръст, който спи на пейка. Одеяло скрива лицето и ръцете на мъжа, но следите от гвоздеите могат да се видят по краката му. Те са подсказката, която води до самоличността на статуята - човекът на пейката е самият Исус Христос.

"Бездомникът Исус" е дело на канадския скулптор Тимъти Шмалц, който  е вярващ християнин. Той твърди, че вдъхновението му е дошло, когато е видял от един скитник, заспал на пейка в Торонто. Статуята пък се нарича Matthew 25, което е препратка към Евангелието на Матей. Там се казва, че каквото човек направи за отритнатите и онеправданите, все едно го прави за Бог.

Самият автор твърди, че скулптурата има за предназначение да провокира хората да преоткрият човешките послания на Христос и затова умишлено не го представя в неговия славен, божествен вид от иконите.

Снимка: Mariordo

Въпреки силните библейски мотиви "Бездомникът Исус" е приет като неуважение и предизвиква гневни реакции сред много от вярващите хора в Северна Америка. Любопитното е, че няма единомислие по въпроса за статуята, защото тя, без съмнение, има религиозен характер. Свещениците, които подкрепят творбата на Шмалц, считат, че тя е добър начин да се напомня всекидневно, че милосърдието към нуждаещите се е един от най-важните елементи на християнството. Според някои статуята до голяма степен изразява и битието на самият Исус на земята.

Първата подобна скулптура извън Канада е поставен пред Епископалната църква Сейнт Олбан в американския град Дейвидсън, щата Северна Каролина. Още в началото "Бездомникът Исус" предизвиква реакции в квартала - първо една жена вика полицията, защото се обърква и решава, че истински бездомник спи на пейка пред църквата. Друга жена пише възмутено писмо до местен вестник, за да се оплаче от статуята. Въпреки това, с времето местните приемат "Бездомникът Исус" и вече е често срещана гледка някой да седне до него, за да се помоли.

Снимка: Kristof Lauwers

Оригиналната скулптура е поставено пред колежа Регис, в университета на Торонто, а от тогава многобройни реплики сa издигнати пред църковни сгради в редица американски градове като Чикаго, Остин, Детройт, Оклахома Сити и други.

Първата реплика на "Бездомникът Исус" извън Северна Америка е открита пред Christ Church Cathedral в Дъблин, Ирландия. Две такива статуи има в Доминиканската република, а през 2017 г. реплика на статуята е поставена в шотландския град Глазгоу.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види