Снимка: Brenda Godinez

Плодовете и зеленчуците облекчават менопаузата

От малки ни учат колко са важни плодовете и зеленчуците. С годините се случва да забравим тези препоръки и да се отдадем на малко по-вредни храни, които бързо засищат и не изискват много време за приготвяне. Тези навици обаче може да имат негативно влияние върху организма при проявата на симптоми на менопаузата според ново проучване.

Ирански учени установиха, че консумирането на повече плодове и зеленчуци облекчава симптомите на менопаузата.

Изследването е обхванало хранителните навици на 400 жени, преминали през менопауза. Учените са проследили също честотата, с която те изпитвали симптоми, като горещи вълни, промяна в настроението, нощно изпотяване, безсъние, проблеми с уринирането, ставни и мускулни болки.

Откроили се три модела на хранене - с повече плодове и зеленчуци, с много мазнини и сладкиши и с по-разнообразни ястия. 

Според научния ръководител на изследването - проф. Сотудех от Техеранския медицински университет - менопаузата засяга повече общото физическо здраве и умствено равновесие на жените, в чието меню преобладават сладките и мазни храни. При консумиращите повече пресни плодове и зеленчуци симптомите се проявяват много по-слабо.

Мазните храни и сладкишите съдържат много нездравословни мазнини и трансмазнини и малко фибри. Затова те повишават възпалителните биомаркери и теглото, които са тясно свързани с менопаузата. В умерено количество обаче сладките храни и мазнините могат да са полезни, отбелязва ученият.

Затлъстяването, заседналият начин на живот, употребата на алкохол и пушенето повишават риска от възникване на симптоми на менопаузата и честота им. 

Плодовете и зеленчуците съдържат малко мазнини. Те са добър източник на микронутриенти и антиоксиданти. Затова спомагат за поддържането на здравословно тегло и потискат възпалителните процеси. Високото съдържание на фибри може да промени метаболизма на естрогена и да намали неговите колебания. Това понижава и риска от типичните за менопаузата симптоми, каза Сотудех.

В изследването са участвали жени предимно с наднормено тегло или затлъстяване, на възраст около 55 години и преминали през менопауза преди около 7-9 години.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види