Снимка: basa.com

Установиха причината за изчезването на Харапската цивилизация

Учени от океанографския институт "Удс Хоул" в Масачузетс установиха защо преди около 4000 години се стигнало до упадък на Харапската (Индската) цивилизация и хората започнали масово да напускат големите градове. По мнението на учените, това се дължало на климатични промени.

Харапската цивилизация просъществувала в долината на р. Инд през периода 3300-1300 г. пр. Христа, като достигнала разцвета си между 2600 г. и 1900 г. пр. Христа. Към 1800 г. пр. Христа жителите напуснали долината на р. Инд и се установили в подножието на Хималаите. Историци предположиха, че причината за това е изчерпването на водните ресурси в региона.

Сега специалистите анализирали данни за отлагания край пакистанския бряг. Били идентифицирани фрагменти от древна ДНК, въз основа на които може да се направи сравнение между съдържанието на хранителни вещества в морската вода през летния и зимния сезон. По време на зимните мусони, които духат от сушата, органични съставки се издигат от океанските дълбини към повърхността. Това води до активно размножаване на растителни и животински организми. През лятото ветровете значително отслабват.

По думите на учените, от 2500 г. пр. Христа започнало намаляване на отлаганията по време на летните мусони, които духат от океана. И обратно, зимните мусони се усилили. Сушата имала своето неблагоприятно въздействие върху земеделието. Земеделците били принудени да се преселят в подножието на Хималаите, където водата била по-малко, но нямало суша.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види