Снимка: Eric Mc Lean

Махмурлукът става по-зле

Феноменът на намаляването на алкохолните маратони след определена възраст е познат на всяко едно поколение. Много хора си обясняват загубата на стръв за пиене с това, че времето им за такива неща е минало, че помъдряват. Но дали е така? С времето за повечето хора, и за щастие, пиенето изпада от приоритетите, но причината за намаляването на консумацията е друга и всички над 30 я знаем.

Махмурлукът на другата сутрин е просто непоносим, по-зле е от всякога. Толкова е лошо, сякаш алкохолът ви отмъщава, а вие се чудите как е възможно да сте му били жертва толкова години. Всъщност, тази ситуация до голяма степен обяснява защо повечето хора намаляват сериозно пиенето след 30 - просто на другия ден сте живият-мъртъв.

Възрастта със сигурност играе основна роля в отпадането на запоите от ежедневието, защото влияе на тялото по множество различни начини. Например опияняващият ефект на пиенето се дължи на факта, че алкохолът натравя тялото на пияча. Тъй като тялото не може да допусне отрова в организма, то я "превръща" в други химикали, които може да изхвърли.

Проблемът е, че с напредването на възрастта черният дроб започва да произвежда по-малко от ензима алкохолдехидрогеназа. Неговата задача е да влезе във взаимодействие с алкохола и да го превърне първо в още по-токсичния ацеталдехид, после в други ензими и накрая да го направи ацетат. Накрая всичко, което сте изпили, излиза от тялото под формата на въглероден диоксид и вода.

С времето за черния дроб става все по-трудно да произвежда достатъчно от ензимите, които разграждат алкохола, а резултатът е, че той остава в кръвта по-дълго. Това пък води до безкрайни махмурлуци с горчив послевкус в следващите дни. За тази трагедия, разбира се, има повече от една причини. Друг от ефектите на остаряването е отслабването на имунната система. Тялото се възстановява по-бавно и по-трудно от контузии и болежки. Това е причината да му е все по-трудно да се справя и с махмурлука, който си е болежка отвсякъде.  

Друга причина за такива болежки в главата на другата сутрин е, че повечето хора трупат мазнини и губят мускулна маса с напредването на възрастта. 75% от съдържанието на мускулите е вода и алкохолът се абсорбира по-добре в тела с повече с мускули. Това означава, че колкото повече мазнини има в тялото, толкова по-дълго остава алкохолът в него. С други думи - ако сте във форма, когато сте пенсионери, пиенето ще ви щади малко повече. Съвсем малко.

Разбира се, начинът на живот също има своя ефект - след 30 повечето хора вече не могат да отделят време и енергия за парти, афтърпарти и дълго възстановяване в леглото след това. Просто начинът им на живот се променя и съответно вече не пият толкова често. Това пък от своя страна прави случайните напивания едни извънредно интензивни моменти за черния дроб и е логично, че в такива случаи алкохолът ще остане повече време в кръвта.

Сега вече всички знаем тайната на лошия махмурлук след 30, но едва ли на някого му става по-добре от това.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види