Снимка: Leighann Renee

Най-абсурдните контрацептиви, които може да си представите

Първите хапчета за контрол над раждаемостта, които стават общодостъпни през 70-те години на миналия век, дават възможност на жените да решават дали и кога да имат деца. Но докато се стигне до съвременните методи за предпазване от нежелана бременност, са се използвали всякакви съмнителни, заплашващи здравето и да си кажем истината: отвратителни контрацептивни средства, които по никакъв начин не са възпрепятствали зачеването. За някои от тях ще стане дума сега:

Египетският папирус на Еберс (1550 г. пр.н.е.) и гинекологичният папирус от Кахун (1800 г. пр.н.е.) съдържат някои от най-ранните документирани описания на контрацепция: мед, стрити листа от акация и мъх или крокодилски екскременти, мед и вкиснало мляко. Получените смеси се поставяли във влагалището, за да се предотврати преминаването на сперматозоидите. Но освен че променяли неговото рН, те причинявали инфекции, които не само можели да направят жената стерилна, но дори да я убият. Има свидетелства, че в Древен Египет се използвали и презервативи, но по намерените рисунки е трудно да се съди за тяхното предназначение – религиозно, ритуално или сексуално. Най-вероятно и трите.

Древногръцкият лекар Соран (138-98 г. пр. н.е.), който учил медицина в Александрия, а по-късно практикувал в Рим, е автор на някои от най-абсурдните контрацептивни средства. Например съветвал жените да събират водата, която се използвала в ковачниците за охлаждане на нагорещеното желязо, и да я пият след сношение. Съветвал ги също да скачат и кихат след секс, за да попречат на сперматозоидите да навлязат в матката.

В Древен Китай обаче били убедени, че ако жената пие вода, смесена с олово и живак, тя не може да забременее. Китайските лекари препоръчвали също преди полов акт жената да изяжда по 16 попови лъжички, изпържени в живак. Всъщност тези методи били доста ефективни – за какво забременяване можело да става дума въобще? Горките жени просто умирали, отровени от тези опасни химикали.

През ранното Средновековие пък смятали, че ако една жена завърже на крака си тестиси от невестулка, ще се предпази от бременност, още един безсмислен метод, за сметка на бедните животинки.

През 16. век канадците слагали сушени тестиси от бобър в концентриран алкохолен разтвор. Сместа трябвало да престои на лунна светилна, след което се пиела. Единственият резултат от този "ефективен" метод бил, че прилагащите го със сигурност се напивали.

Друго средство от така наречените бариерни методи, за които вече споменах, като приготвянето на смеси, е лимонът. Разрязван и издълбан отвътре, той се поставял във вагината. По същия начин се използвала и гъба, напоена с лимонов сок. За този метод се споменава още в древните еврейски писания. Жените в онези времена използвали също както цвета, така и плода на опиумния мак, който поставяли като диафрагма, за да избегнат зачеване.

Вече стана дума, че още в древността се използвали подобия на кондом, предимно животински черва, най-често агнешки, накиснати в топло мляко преди употреба. Най-ранното описание обаче на презерватив с цел предпазване от венерически заболявания е направено през 16. век в Италия от Габриеле Фалопио в неговия трактат за сифилиса, в който препоръчва употребата на ленен презерватив, потопен в химичен разтвор и оставен да изсъхне, като ефикасно средство срещу болестта и забременяване.

И накрая нещо любопитно за кока-колата. Преди 60 години тя е много популярна не само като напитка, но и като контрацептивно средство. Жените смятали, че е достатъчно да изпият чаша кока-кола, за да се предпазят от нежелана бременност…

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види