Снимка: Bench Accounting

8 признака, които показват, че се справяте добре на работа

Познато ли ви е онова чувство, сякаш не сте си заслужили успеха и всички около вас просто жестоко са се объркали и все някога ще разберат, че за нищо не ставате? Това още се нарича "синдром на самозванеца" (the impostor syndrome), от който страдат много хора и е свързан с перфекционизма, отношенията в семейството, културните норми и други. И не е изненадващо, че повечето от нас се съмняват в своите успехи – сякаш е адски трудно да разберете дали се спрявате добре с това, с което сте се захванали. Но всъщност не е никак трудно! Ще разгледаме няколко начина, по които можете да добиете реална представа.

Добре разпределяте времето

Ако трябва да сме честни, проблем с тайм мениджмънта срещат и хора, които се чувстват прекрасно на работното си място. Но ако вие често успявате да завършите задачите си в срок, това говори за вашия професионализъм: като минимум сте се научили да разпределяте работата по сложност и важност, а също така знаете колко време ще ви отнеме, за да я изпълните. Ако все още не сте развили умението ясно да разпределяте времето и ресурсите си, то в бъдеще определено ще ви бъде от ползва.

Колегите ви питат за съвет

Ясен признак за това, че сте добри в нещо, е когато колегите се допитват за мнение или се консултират с вас по въпроси, в които според тях сте вещи. Не забравяйте, че човек не може да знае всичко, така че ако не ви се получава да отговорите веднага, това не значи, че не сте компетентни. Най-важното е да се стремите към нови знания, трезво да преценявате пропуските и да търсите отговорите. 

Захващате се за сложни проекти

Съвет към всички, които искат да оценят собствения си прогрес – не се сравнявайте с другите, а се сравнявайте със себе си в недалечното минало. В ситуации, в които ви се струва, че няма изход, успявате ли да се справите със задачите, които имате, и то на ниво? Има ли разлика от преди, когато тепърва са ви назначили на тази позиция? По-скоро нещата са се променили и вече се заемате с по-трудни задачи и проекти, научили сте нови неща и се чувствате една идея по-уверени в работата, която е станала рутина. Ако усещате, че се развивате и се раздавате на 100%, то няма нужда от притеснения.

Поставяте си високи цели

Това не означава, че трябва да знаете отговора на класическия въпрос по интервюта "Как си се представяте след 5 години?“. По-скоро да можете да си представите с какво искате да се занимавате и какъв е бъдещият ви кариерен път. Но за да е високо качеството ви на работа, само с представяне няма да стане – необходим ви е план за действие и желание да се придържате към него. Ако знаете накъде вървите, защо ви е сегашната ви работа и какво искате да постигнете на заеманата длъжност, то всичко е наред.

Казвате си мнението

Много хора се отнасят формално към работните срещи, макар това да е добър начин да оцените текущата работа, да помислите над нови задачи и да решите актуални проблеми. Ако се отнасяте сериозно към срещите и ги използвате не само за това да си поцъкате на телефона, а внимателно изслушвате и разказвате идеите си, значи работите добре. А ако идеите, които споделяте на общите обсъждания, видят бял свят или ако минимум някой ги изслушва, то поводите да се притеснявате стават все по-малко.

Отнасяте се внимателно, когато нещо не ви устройва

Дори и в мечтаната работа има моменти, които няма да ви харесат и ще искате да промените. Това не значи, че работата не е за вас или че не сте за тази компания. Тук става въпрос за това дали имате възможност да изразите мнението си, че нещо не ви харесва и каква реакция ще получите. Ако ви изслушват, то компанията ви цени и вие сте на правилното място.

Потъвате в работния процес

Нито един човек в света не може да работи 8 часа без прекъсване. Надали има някой сред четящите на тази статия, който никога не се е замислял как по-качествено да разпредели времето си и не е имал дни, в които работата просто не върви. Важното е скуката да не се превръща в норма. Ако можете задълго да потънете в работа без да се разсейвате и се опитвате качествено да изпълните задачите си, то се движите в правилната посока. Ако пък успявате въпреки скуката да изпълните задачата си, то направо сте перфектни.

Самостоятелни сте

Колкото повече работите, толкова повече разбирате процесите във фирмата и се чувствате свободни и самостоятелни. Възможно е и да сте от дълго време на дадената позиция и началството да ви има пълно доверие и да не ви проверява – така имате повече свобода. Ако е така, то вие сами избирате проектите, върху които да работите, защото знаете какво ви харесва и ви прави пълноценни. Истината е, че има много варианти, но важното е да се чувствате все по-комфортно ден след ден. Но чувството на свобода не бива да зимества чувството на отговорност – не трябва само вие да се изявите, ами да има общ резултат.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види