Заможни кандидати на изборите в Мадагаскар ухажват скептичните избиратели, затънали в бедност

Ловасоа Рабари от Ройтерс

Независимо кой ще спечели президентските избори в Мадагаскар днес, Солониаина Ракотомамонджи иска победителят да създаде работни места в обхванатата от бедност държава, въпреки огромното богатство на природни ресурси.

По ирония в една от най-бедните африкански страни резултатът от първия тур на гласуването може да зависи отчасти от това кой от тримата фаворити, всички от тях заможни мъже, е похарчил най-много пари в кампанията за изборната надпревара на 7 ноември.

Двайсетгодишният Ракотомамонджи върши всякаква работа в строителството и работи в крайпътно заведение на открито, когато собственикът има достатъчно работа, за да наема допълнителен персонал.

Той казва, че ще гласува на изборите в сряда в островната държава в Индийския океан за първи път в живота си, защото иска да участва и да "направи избор като всеки друг".

Като мнозина други мадагаскарци той казва, че иска лидер, който "може да промени живота на младите хора" чрез създаване на работни места. Но той не разчита на това.

"Просто трябва да продължа да работя на колкото места успея да намеря, за да преживявам", каза той, връщайки се на строителния обект, където вече е работил четири часа до 8 ч. сутринта тази седмица.

В навечерието на гласуването тримата водещи кандидати обиколиха страната и дадоха предизборни обещания, които мнозина избиратели не очакват да бъдат изпълнени: тримата са президентът Хери Раджаонаримамипианина и двамата му основни съперници, и двамата бивши държавни глави: Марк Раваломанана и Андри Раджоелина.

Раздавайки торби с ориз и тениски, водещите кандидати са наели хеликоптери за хиляди долари на ден, за да избегнат проблема с лошите пътища в страната, прочута с екзотична природа и скъпи ванилови подправки.

Високите разходи за предизборна кампания са позволени

Въпреки че относителната политическа стабилност след изборите през 2013 г. позволи икономиката да се съживи, 25-милионното население на Мадагаскар остава сред най-бедните в Африка. Близо 80 процента от населението живее с по-малко от 2 долара на ден.

Официалната статистика сочи, че безработицата е под 2 процента, но правителствено проучване от 2015 г. разкрива, че "скритата безработица" е най-малко 20 процента и е широко разпространена непълната заетост.

Въпреки че в изборите участват 36 кандидати, само двама могат да стигнат до възможен балотаж на 19 декември.

Тримата фаворити са заможни и нееднократно са обвинявани от местни граждански активистки групи, че са използвали участието си във властта за лично облагодетелстване.
И тримата отричат обвиненията.

Раваломанана, свален с преврат през 2009 г., беше критикуван докато беше на власт, че не се справя с корупцията. Раджоелина, човекът който го прогони от властта, беше обвинен от екологични групи, че се облагодетелства от незаконно ограбване на природни ресурси.

Сегашният президент е критикуван от активистки групи, че през септември е подписал споразумение за риболов с китайски компании. Сделката е непрозрачна, казват организации на гражданското общество, и ще лиши местните рибари от техния поминък.

В хода на предизборната кампания и тримата кандидати обещаха да ускорят възстановяването на икономиката, за която МВФ предсказа повече от 5-процентен прираст тази година. От мирните избори през 2013 г. инвеститорите и правителствата дарители отново се върнаха след 4-годишно прекъсване след преврата.

Високите разходи в предизборната кампания са позволени. Няма национален закон, който да ги ограничава. И някои анализатори предвиждат, че резултатите от първия тур на изборите ще зависят от парите, а не от темите в кампанията.

Организацията "Прозрачност без граници" се опита да накара кандидатите да попълнят публична анкета, за това колко са похарчили за кампанията. Само един от 36-те кандидати, поп звезда с прозвище Дама, откликна и каза, че е похарчил около 2 милиарда ариара (около 565 000 долара) за едномесечния официален период на кампанията, който приключи в понеделник.

Потребител коментира на страницата във Фейсбук на "Прозрачност без граници" в Мадагаскар: "Ако той е похарчил толкова много пари за кампанията си, чудя се колко са похарчили останалите".

Едно от всеки две деца страда от недохранване, според Световната програма за прехраната. Според агенцията на ООН близо 1,2 милиона души се нуждаят от хуманитарна помощ в южната част на страната, където през последното десетилетие се е увеличила честотата на засушаванията, обричащи фермерите на бедност.

В интервю за Ройтерс тази седмица, в края на кампанията, сегашният президент Раджаонаримамипианина каза, че ако спечели втори мандат, икономическият растеж ще достигне двуцифрени стойности и ще позволи създаване на милиони работни места: "Разработих концепция за трансформация и растеж за Мадагаскар... която е концепция за възход и възраждане". 

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види