Снимки: Anja Barte Telin/the Disgusting Food Museum

Най-гадната храна на света

Замисляли ли сте се някога дали храната, която ви се струва отвратителна, наистина е такава или просто не е позната във вашите кулинарни традиции? В това има логика, защото всеки харесва вида храна, начинът, по който тя е приготвена, и вкусът й, според собствените си представи, които са оформени с продължителната й употреба.

Концепцията на Музея на гадната храна в шведския град Малмьо е, че има много храни, които са вкусни по принцип, но други са предизвикателство, за което се изисква добър стомах. Не случайно още на входа на посетителите са предоставяни торбички за повръщане.

Музеят е открит от Самюъл Уест и съдържа над 80 провокативни ястия от цял свят, като най-много са от Китай, следвани от тези от САЩ. Оказва се, че в тази държава има повече необичайно неприятна храна от почти всички други, не държави, а направо континенти. Като например - Скаридите от Скалистите планини, които всъщност са силно препечени тестиси от бик. В САЩ съществува и чудото на бира от корени.

Част от експонатите в музея са храни като ферментирало месо от акула, бичи пенис или плодова супа с прилепи, която е известен деликатес в Тайланд, Виетнам и други части на Азия. Има и касу марзу, което е традиционно овче сирене с червеи от Сардиния. То е забранено от Европейския съюз, тъй като червеите са много издръжливи и могат да останат в храната, дори след обработка.

Някои от ястията в този музей обаче не са толкова ужасни, колкото начина им на приготвяне. Например в Китай мозъкът от маймуна е деликатес, но често животното е още живо по времето на консумация. Френското ястие с ортолан също е традиционна рецепта, за която по-добре да не знаете как се приготвя. И все пак - малката птичка ортолан е затворена в клетка, докато се угои, а след това е хвърлена жива в контейнер с бренди, където се маринова. После се готви и накрая се яде цяла. Традицията гласи, че, докато се храните, трябва да сложите салфетка пред устата си, за да скриете срама си пред Бог. Според други източници това се прави, за да не се изпуска ароматът на храната от устата.

Повечето изложени храни в експозицията на музея са годни за ядене, с изключение на тези, които са по-сложни за сготвяне или са приготвени след жестокости над животните. Такива примери са представени с пластмасови модели или снимки. Най-миризливите храни се съхраняват в буркани, които да спестят на посетителите поне смрадта.

За съжаление, повечето храни в Музея трябва да бъдат сменяни почти всеки ден, защото иначе се развалят. Това оскъпява изложбата и това е причината тя да бъде отворена само до края на януари 2019 г.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види