Влюбените от Теруел: испанските Ромео и Жулиета

Има една красива и трагична любовта история от Средновековна Испания, която със сигурност съперничи на легендарната за двамата влюбени от Верона. За съжаление, явно не е достигнала до Шекспир, иначе нямаше да заимства своята от трагичните любовни истории на Античността.

Действието се развива през 13. век в градчето Теруел, намиращо се в областта Арагон. Там живеели двама млади Исабел де Сегура и Хуан де Марсиля, които се обичали и мечтаели да се оженят от деца. Както в повечето романтични трагедии, тя била богата наследница, а Хуан беден идалго. Затова семейството на Исабел му дало в срок от пет години да се замогне и тогава да поиска ръката на дъщеря им.

За да изпълни договорката, младежът отишъл на война. По онова време това бил единственият начин да натрупа богатство. Исабел не спирала да мисли за него, но от любимия не идвали вести. Когато крайният срок наближил, бащата й започнал да става нетърпелив и решил да я омъжи за богатия благородник Дон Педро де Асагра.

Малко преди сватбената церемония, забогателият и кален в битки младеж потеглил обратно към дома. Каква била изненадата му, когато преминавайки през градските порти, дошъл един човек и му казал, че любимата му Исабел се е омъжила за друг. Съсипан и невярващ на това, което се е случило, Хуан изпаднал в отчаяние и решил за последен път да види своята любима. В късна доба той се промъкнал до брачното ложе, събудил любимата си и поискал да го целуне. Но клетвата за съпружеската вярност не позволила на Исабел да стори това. Сърцето на Хуан не издържало и той паднал и издъхнал от любовна мъка.

По време на траурното бдение, неспособна да понесе мъката, че е виновна за смъртта на любимия си, Исабел се приближила и допряла устни до неговите. Останала така толкова дълго, че хората решила внимателно да я отместят, но когато го направили, видели, че е мъртва.

При тази голяма трагедия двете семейства решили да ги положат един до друг, за да са заедно поне в смъртта. Оттогава в Испания те са известни като влюбените от Теруел. Погребани са в Мавзолей към църквата "Сан Педро". Фигурите им в цял ръст са изработени от бял алабастър. Те протягат ръце един към друг, но не се докосват…

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види