Странни диети на велики умове: Дарвин, Тесла, Айнщайн

Когато става дума за човек, проявил невероятни способности и допринесъл за развитието на човечеството, е любопитно да се разбере как той е поддържал своя мозък и организъм, за да бъде продуктивен и да ражда гениални идеи. А на гениалността са простени всякакви чудатости…

Чарлз Дарвин

Като студент в Кеймбридж, авторът на теорията за еволюцията чрез естествен подбор, станал член на Glutton Club, тоест клубът на лакомниците, които се събирали да ядат "странно месо" като това на ястреби, чапли, бухали. Там Дарвин опитвал с любопитство и месото на броненосци, морски свинчета, агути, бозайник от рода на гризачите, за чието месо споделя, че е едно от най-вкусните, които е пробвал.

През последните години от живота си Дарвин се разболява и докторът му налага диета. Трябвало е да избягва нишестето, така че стомашната му киселина да е минимална, и да пие по 10 капки солна киселина (спомага за усвояване на хранителните вещества), смесени с кайенски пипер и джинджифил. Макар да роптаел, че ходи полугладен, този режим го карал да се чувства много по-добре. 

Никола Тесла

Никола Тесла е известен със своето чувство за стил, голям приятел на Марк Твен и Киплинг. През последните години от живота му психическото здраве на Тесла е доста засегнато, следствие на което обсесивността го завладяла и оказала влияние включително върху диетата му. Тесла признавал:

"Каква е моята диета по-добър живот? Пия много мляко и вода... Храня се само два пъти на ден и избягвам всички храни, които произвеждат киселина. Хората консумират твърде много боб, грах и други храни, при които се образува доста пикочна киселина и други отрови. Аз се храня предимно със свежи зеленчуци, рядко риба и месо. Казват, че рибата е храна за мозъка, но дава силна киселинна реакция, защото съдържа голямо количество фосфор. Смятам, че киселините са най-големият враг в борбата срещу старостта."

Що се отнася до другите му навици, той извървявал по 16 километра на ден и спял малко, както сам споделя: "Понякога спя за около час. Понякога, доста рядко - веднъж на няколко месеца, мога да спя в продължение на четири или пет часа. Тогава се събуждам зареден с енергия като батерия."

Алберт Айнщайн

Айнщайн е синоним на гений и за него се разказват куп любопитни легенди, това че е бил лош ученик, атеист, вегетарианец. Последното твърдение е вярно, що се касае само до последните години от живота му, макар че, както сам е казвал "винаги съм ял животинска плът с гузна съвест".

Айнщайн е имал проблеми с храносмилането, затова неговият лекар препоръчал балансирана диета на месо и прости въглехидрати. Когато навършил 70-годишна възраст, докторът напълно извадил месото от диетата му.

Една година преди да умре, Айнщайн написал на своя сътрудник Ханс Мюзам:

"Живея без мазнини, без месо, без риба, но се чувствам доста добре. Винаги ми се е струвало, че човекът не се е родил като хищник."

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види