Снимка: Thibaud Poirier

Кои са "пазачите" на книгите в най-красивата и богата библиотека на Португалия?

Книгите се нуждаят от специални грижи, за да оцелеят през вековете. Освен че са чувствителни към топлина, влажност и светлина, нужни са усилия за запазване на хартията и мастилото, което избледнява с времето. Голяма напаст представляват гризачите и насекомите. В Университетската библиотека "Жоанина" в гр. Коимбра, Португалия са намерили начин да се справят с тези проблеми. Освен място за съхранение на ценни книги, тя е дом на колония прилепи, които унищожават хвъркатите насекоми.

Строежът на библиотеката започва през 1717 г. по нареждане на крал Жоао V, затова е наречена "Жоанина". Изградена в типичен бароков стил, тя показва величието на монарха и богатството на империята. Представлява три зали, стените са покрити с рафтове, облицовани с позлата и пищна украса.

Библиотеката притежава над 250 000 тома ценни екземпляри, най-ранните от 12. век, както и богата колекция от 16, 17 и 18. век, събрала най-доброто от случилото се в Европа през тези векове.

Библиотеката е проектирана така, че да осигурява перфектно съхраняване на книгите. За тази цел стените са с дебелина около два метра. Вратата на този "сейф" е изработена от тиково дърво, позволявайки да се поддържа постоянна температура между 18 и 20ºC. Относителната влажност е фиксирана на 60%, до голяма степен дължаща се на факта, че отвътре библиотеката е изработена от дърво.

Библиотека "Жоанина" разполага със здрави рафтове, изработени от дъбова дървесина, която, освен че е много плътна и затруднява проникването на паразити, излъчва миризма, действаща като репелент срещу насекомите.

Но както бе споменато, книгите имат още един съюзник в тази ежедневна борба за тяхното опазване: прилепите.

Величествените и високи тавани със сложни орнаменти, характерни за барока, предлагат перфектно място, където прилепите гнездят през деня, а през нощта излизат на лов. Макар че не се знае откъде точно идват, очевидно е, че прилепите играят важна в опазването на книгите. Благодарение на тези летящи бозайници библиотеката е защитена от всякакъв вид насекоми и мишки.

За да ползват техните услуги, служителите на библиотеката всяка вечер поставят върху масите за четене специални кожени покривала, които махат на сутринта, като почистват и пода.

Не се знае точно откога прилепите обитават библиотеката, единственото сведение, намерено досега, е за поръчка отпреди 200 години на кожи за направа на покривалата, внасяни от Русия. Така че най-малко от два века прилепите са пазачи на университетска библиотека.

Биологът Уго Ребело от центъра за изследване на биологичното разнообразие в университета на гр. Порто прекарва голяма част от времето си в изследване на прилепите, вярвайки, че те заемат пространството от векове. Според него "колонията" е съставена предимно от вида Eptesicus serotinus – полунощни прилепи със сиво-кафява окраска и дълги уши.

Прилепите трудно мога да се забележат през деня, затова университетската управа разреши през този туристически сезон провеждането на нощни разходки из кампуса на най-стария университет в страната, основан през 1290 г., за да могат посетителите да наблюдават и прилепите, прелитащи между библиотека "Жоанина" и градините на университета.  

Като "пазачи" на ценните книги прилепите се ползват в още една португалска библиотека, тази в Националния дворец в гр. Марфа, Централна Португалия, служил за лятна резиденция на португалските крале.

През 2017 г. британският вестник The Telegraph определи библиотеката "Жоанина" в Университета на гр. Коимбра и библиотеката на Националния дворец в гр. Мафра като две от 16-те най-красиви библиотеки в света.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види