Снимка: Hernan Sanchez

Сън по време на работа

В Западния свят спането на работното място е сигурна стъпка към конфликт с началството. За щастие, в нашата част от света имаме достатъчно време за отдих. Което не означава, че никой не спи на работа.

Японците обаче със сигурност не отдават голямо значение на почивката и най-често се трудят в извънработното си време. Това не е регламентирано, но е широко застъпено в тяхната култура. Работата до изтощение е възприемана като отдаденост пред компанията и на това се гледа с добро око.

Това е причината милиони японци да работят по над 10 часа на ден, заради което не им остава много време да си починат вкъщи.

Правителствено проучване за системното недоспиване от 2015 г. показва, че 40% от възрастните японци спят по-малко от 6 часа на нощ. Затова, колкото и да са решителни служителите, телата им понякога не понасят умората и сами се изключват.

Феноменът на спане по време на работа в Япония се нарича инемури и е особено характерен за местната горна средна класа.

Инемури е нещо съвсем обичайно за островната държава, защото съществува там от 1000 години, а в наши дни се случва навсякъде – в офиса, в парка, в метрото, на спирките, кафенета и ресторанти. Никой не ги хока, нито притеснява спящите, освен ако те не нарушават движението по някакъв начин. В някакъв смисъл заспалият на улицата дори получава общественото одобрение.

Интересното е, че инемури е масов феномен, но въпреки това не води до повишаване на престъпността. Може би самите бандити също са твърде уморени, за да задигнат портфейла на спящия човек в метрото.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види