Снимка: Tom Parsons

Девизите на някои от най-големите градове в Европа и САЩ

Девизът на града по някакъв начин съдържа в себе си част от историята на самия град. Затова девизът често гласи някоя мъдрост, препратка е към важно историческо събитие или носи религиозна символика. Девизите на градовете са много разпространени по света и повечето от тях имат собствено мото. Девизът на София е "Расте, но не старее", което подхожда на хилядолетната история на града.

Ето кои са девизите на някои от най-големите градове в Европа и САЩ:

Лондон

Девизът на британската столица Лондон гласи "Господ ни направлява", а това мото с религиозен оттенък датира от 17 в. За първи път в историческите документи този израз се споменава през 1633 г.

Париж

Fluctuat nec mergitur е латинска фраза, чийто приблизителен превод е "Той е подхвърлян по вълните, но не потъва."

Девизът вероятно е свързан с лодкарите по Сена, които са една от най-проспериращите прослойки в града още от римско време, заради търговията по реката. В последствие тяхната гилдия се превръща в по-скоро в местен административен орган, отколкото търговска организация, която е била в началото. Въпреки това, девизът остава, за да да напомня за корените на тази гилдия.

През 1853 г. барон Хаусман обявява мотото за официално за Париж. Този девиз може да бъде видян и на церемониалните униформи на парижките пожарникари.

Берлин

Интересен факт е, че през 2008 г. германската столица избра свое мото за първи път след обединението на страната през 1990 г.

Управата на града организира комитет от 16 значими личности от Берлин, които трябва да изберат едно измежду над 300 предложения, събрани чрез отворен конкурс. В крайна сметка, новото мото на Берлин е "Бъди Берлин". Реализирането на това мото, както и кампанията за популяризирането му  струва над 14, 8 млн. евро, а мнозина местни се чудят защо от всичко, с което може да се похавил германската столица, градската управа харесва точно този девиз.

Рим

Рим не просто има един от най-популярните девизи, но в наши дни той може да бъде видян къде ли не по света.

SPQR идва от латинското "Senatus Populusque Romanus" и означава "Сенатът и римския народ", което е препратка към формата на управление на римската република. Това древно мото отдава дължимото на държавата, наравно с народа и с времето става изключително популярно по времето на империята. Този девиз е може да бъде видян на римската валута, обществени документи и паметници.

В наши дни SPQR  е девизът на Рим, но не само там. Абсолютно същият девиз ползва италианското градче Реджио Емилиа. В техния случай значението на мотото е: "Сенатът и хората на Реджина."

SPQR е част от огромното римско наследство в европейската култура и заради това може да се срещне дори в градове от други държави. Например холандският град Алкмаар има надпис SPQA на фасадата на музея на сиренето. SPQB пък гордо стои на сградата на кметството в германския град Бремен. SPQH е изписано на кметството в Хамбург.

Мадрид

Мотото на испанската столица гласи: "Бях построен на вода, стените ми са построени от огън, те са моето знаме и щит". Доста поетично и в този смисъл - доста подходящо за столицата на испанците. Препратката към вода в този девиз, най-вероятно е свързана с река Манзанарес, която минава през града и винаги е била ключова за Мадрид.

Варшава

Мотото на полската столица приблизително означава "Устоява на бурите". Това е повече от добър девиз за град, който губи 90% от сградите си през Втората световна война, но още съществува.

Лисабон

Столицата на Португалия носи с гордост девиза: "Най-доблестен и винаги лоялен град Лисабон."

Прага

Чехите, подобно на римляните, очевидно държат изключително много на републиканските си виждания. От друга страна, жителите на Прага имат самочувствието, че техният град е водещият в страната във всяко едно отношение. Именно заради това, мотото на Прага, изписано на герба на града, гласи: "Прага, столицата на републиката."

Американците също проявяват въображение, когато дават девизи на своите градове. Дори може да се каже, че те добавят нещо от себе си към тази традиция. Така например Ню Йорк е "Градът, който никога не спи", а мотото на Лас Вегас гласи: "Каквото се случи във Вегас, остава във Вегас”" Лос Анджелис често променя своя девиз, който е бил "Ел Ей е Мястото", "Заедно сме най-добрите" и "Виж моят Ел Ей". От 2009 г. мотото на града е "Това е толкова Ел Ей!".

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види