Снимка: Sander Dalhuisen

Какво става, когато ядете джънк

Случвало ли ви се е да се чувствате заситени, след като сте яли нискокалорични храни, а когато сте хапнали нещо с много калории, да сте останали с чувство на глад? Вероятно да. А някога чудили ли сте се защо? Парадоксът се дължи на това, че стомасите ни се пълнят по-бавно, когато хапваме месни храни и мазнини, в сравнение със случаите, в които се храним с плодове и зеленчуци, например. Това се случва заради начина, по който работят рецепторите ни в тях.

Рецепторите са тези, които ни казват кога сме се заситили. Всеки човек има рецептори за погълнатите хранителните вещества и такива, които ни казват колко се е разтеглил стомахът от погълната храна. Повечето калории, които си доставяме, идват от животинските продукти и обработени храни, което означава, че голяма част от нас се хранят с висококалорична храна с малък обем и съдържание на фибри. Ако в диетата ви няма достатъчно хранителни вещества с растителен произход, тялото ви ще ви казва, че сте гладни, докато не му ги оставите. Освен това мазните храни и сладкото разстройват допаминовата ни система, вследствие на което ние се чувстваме потиснати, ако не консумираме такава храна. Почти като при наркозависимите.

Ако се замислите, непрестанното чувство на глад, дори и когато сте се хранили добре, това е изключително изтънчен начин, чрез който тялото ви казва, че не се храните добре и проблемът не е в количеството. Обемните рецептори също ни изпращат сигнали, но ако разчитаме на тях, когато ядем "бърза храна" или така наречения джънк, ще спираме да се храним, едва когато сме достигнали поглъщане на критично количество вредни вещества. От друга страна фибрите са най-бързият начин да напълним стомасите си, без да преядем с висококалорични храни. Тази идея е прокарана за първи път от доктор Барбара Ролс и е наречена от нея "волуметрична диета". Правилото е много по-просто – ако си набавите 400 калории от месо, стомахът ви ще остане почти празен и е много вероятно да продължите да сте гладни, но ако хапнете 400 калории под формата на марули, голяма част от обема на стомаха ви ще се запълни и ще се почувствате заситени.

Стомахът на възрастен човек е със среден обем между литър и литър и половина. Запълвайки това място с нискокалорични и питателни храни като зеленчуци и бобови, вместо с животински мазнини, вие лесно можете да поддържате добро тегло и да избегнете постоянно чувство на глад. Това, разбира се, не означава, че всички трябва да сме вегетарианци, а че е добре да се храним разнообразно и да комбинираме обемни и богати на фибри храни с висококалорични такива. Комбинация, която много малко заведения за бързо хранене могат да ни предложат.

Какво става обаче, ако се храним с така наречения "джънк" или онова, което ни предлагат заведенията за бързо хранене? Повече от техните артикули, включително питиетата и нещата, които не са сандвичи, са пълни с въглехидрати и нямат почти никакви фибри. Това означава, че е много вероятно да погълнете прекалено много, преди да усетите, че сте се заситили. Когато храносмилателната ви система все пак се справи с количеството и разгради храната, въглехидратите (най-често захари) влизат в кръвта ви, което, естествено, повишава захарта ви.

Панкреасът ви регистрира на това повишаване и започва да отделя допълнителен инсулин. Хормонът започва да пренася захарта към клетките ви, но тъй като количеството е голямо, те успяват да я изгорят цялата. Тогава тялото ви складира захарта, изваждайки я от кръвообращението и нормализирайки кръвната ви захар. Това обаче означава, че захарта не е напуснала системата ви, а е останала в нея, което, естествено, води до напълняване. Един здрав организъм би следвало да се справи с подобни пикови приеми на захари, но не и ако те са прекалено чести. Ако тези повишени нива се превърнат в норма, могат да се появят проблеми. Преди всичко можете да увредите нормалното отделяне на инсулин и да си докарате диабет от втори тип.

Повечето заведения за бързо хранене предлагат храни с добавена захар и малко полезни съставки. Това не само означава повече калории, но и по-малко засищане. Според Американската здравна асоциация човек не трябва да нахвърля 150 калории дневно от добавена захар. Това са приблизително между 6 и 9 чаени лъжици. Една кутийка от най-популярните безалкохолни напитки, сервирани в заведение за бързо хранене, съдържа около 40 грама добавена захар, което е равно на около 140 калории. Ако решите да изпиете една кола, не трябва да приемате никаква друга захар цял ден. Всичко в менюто на веригите обаче съдържа захар, дори и картофите и сандвичите. Това означава, че самото посещение в заведението за бързо хранене ви гарантира предозиране със захар.

В допълнение на това повече бързи храни са богати на трансмазнини или транс мастни киселини, които улесняват производството на храни в промишлени количества. Трансмазнините обаче далеч не са полезни. Те повишават нивата на така наречения лош холестерол (LDL) и понижават тези на добрия (HDL). Редовното приемане на трансмазнини увеличава сериозно риска от сърдечносъдови заболявания и развиване на диабет от втори тип. Да не забравяме и факта, че ни гарантира и натрупването на поясни мазнини. Най-високи количества от тях има в пържените продукти – пилешко, картофи, лук и др., в тестото за пица, в курабийките и в бисквитите.

Но вредите от бързата храна не спират дотук. Комбинацията от мазно, сладко, солено и пържено може да направи храната изключително вкусна. Това обаче означава, че тялото ви трябва да се справи и с още един проблем – солта. Прекомерните количества от нея могат да доведат до задържане на вода. Това е причината да се чувстваме издути, след като сме посетили заведение за бързо хранене, но не е основният проблем. Задържането на вода може да увреди сърцето и бъбреците ни. Диетата с висока концентрация на сол е опасна и за хората с високо кръвно налягане. Според проучванията, цитирани от д-р. Джозеф Меркола, 90% от хората не си дават сметка колко сол се предлага в менютата на заведенията за бързо хранене. Едно стандартно меню съдържа повече от 1200 милиграма сол, а нормалният ежедневен прием е около 2300.

И все пак – хора сме. На всеки му се случва да влезе в заведение за бързо хранене и ако човек следва няколко прости правила, това може и да не окаже толкова негативно влияние върху здравето му. Преди всичко избягвайте пържените картофи, лукчета и всякакви други окъпани в мазнина продукти. Избирайте сандвичи, в които има не кайма, а цели парчета месо. Телешкото е за предпочитане пред свинското, заради по-малкото мазнини, но е най-добре да заложите на агнешкото, въпреки че са малко заведенията за бързо хранене, които го предлагат. Забравете за безалкохолните напитки, вместо тях си вземете вода. Може би най-важният съвет остава този – не прекалявайте с количеството. Най-добре е да си тръгнете полугладни от заведението, а по пътя да си купите някой плод или вкъщи да си направите салата, вместо да напълните корема си с мазни и ниско хранителни продукти, а на всичкото отгоре и да се намразите след това.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види