Книгата убиец от Викторианската епоха

Викторианският стил в интериора се характеризира с масивни мебели, картини в скъпи рамки, огромни полилеи, източни килими, тежки завеси. Ключов елемент от тази декорация са тапетите с флорални мотиви с подчертано присъствие на зеления цвят, които предизвикват истински фурор в Съединените щати в средата на 19. век.

За да постигнат ефектния зелен цвят, производителите прибягват до опасния арсеник. 

Викторианците знаели, че арсеникът може да бъде смъртоносен, ако се погълне директно. Дотолкова, че го наричали "праха на наследството", защото можело да го използват в случай, че искат да се отърват от богатите си роднини. Но това, което мнозина не знаели, е, че арсеникът е вреден, ако се вдишва, а също така, ако се абсорбира чрез кожата.

За да защити гражданите от този "убиец" в дома, американският професор по химия Робърт М. Кедзи публикува през 1874 г. книгата "Shadows from the Walls of Death" (Сенки от стените на смъртта), в която обяснява защо тези тапети са вредни, като включва 84 проби от тях. Най-парадоксалното е, че по този начин книгата става опасна за онези, които я прочитат и влизат в контакт с мострите, съдържащи арсеник.

Детайл от книгата, напоен с арсеник

Когато фактът става известен, наличните екземпляри в библиотеките на САЩ се унищожават. До наши дни достигат само четири, които се пазят в U.S. National Library of Medicine, и онези, които желаят да се запознаят с книгата, могат да го направят без риск, тъй като вече е дигитализирана.

Гадене и повръщане

Според Криста Страка от отдела за редки книги и древни ръкописи на библиотеката, през 19. век употребата на арсеник, който от древни времена се използва като лекарство и отрова, се увеличава.

"Оцветителите, съдържащи арсеник, създават ярки тоналности, същевременно производството им е лесно е евтино. Зелените тонове, особено имперското зелено и зеленото на Шееле (шведски химик) са много модни по онова време. Използват тези цветове навсякъде - в тъкани, мебели, играчки и най-вече в тапетите. В един момент обаче лекарите вдигат тревога. Те забелязват увеличаване на заболяванията със симптоми, които се проявяват при предозиране с арсеник", разказва Страка.

Най-често това са гадене и повръщане, спазми, диария, възпаление на кожата и болки в ставите, които изчезват, след прекъсване на контакта с вредните оцветители.

Кампании

Премахването на арсеника от производството на пигменти не става бързо. Въпреки  предупрежденията  на лекарите за вредното му въздействие върху човешкото здраве, тези твърдения били трудно доказуеми. От една страна симптомите можели да се свържат и други заболявания като холера или дизентерия, от друга чувствителността към боите с арсеник варирала според индивидуалната поносимост на всеки човек.

Най-накрая, благодарение на поредица от образователни кампании (и отчасти на книгата на Кеджи), производителите на тапети са принудени да премахнат арсеника като компонент на боите и да използват безвредни оцветители.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види