Снимка: Arny Mogensen

Най-несправедливо заплатените професии

Около отбелязването на първи май като Международен ден на труда и припомнянето на историята около въвеждането на осемчасовия работен ден, нормираното работно време и множеството животи, дадени в името на социалната справедливост, възникват и множество други въпроси, които по либерален, консервативен или кой знае какъв начин се опитват да попитат за правото на човек не само на труд, но и на справедливо възнаграждение. По-долните редове са посветени не на българската действителност, но са илюстрация на едно изследване, направено от списание "Форбс" относно това колко и къде са най-несправедливите възнаграждения на територията на САЩ.

На първо място, не е изненада, че работещите в сферата на бързото хранене, касиерите и трудещите се в увеселителните паркове не печелят много пари. Но положението е същото и за хората, занимаващи се със законотворчество, пожарникарите и хирурзите, които също в редица случаи получават доста ниски възнаграждения.

Така например брачните и семейни терапевти са специалисти по психично здраве, които обикновено диагностицират и третират умствени и емоционални разстройства в контекста на брака, двойките и семейните системи. Задачата изисква завършено обучение (магистърска или докторска степен) в брачната и семейна терапия и обикновено са с поне две години клиничен опит, но средно заплатата на един такъв специалист достига едва 48 710 долара годишно. Долната граница, включваща от около 10% от тези професионалисти, печели 25,230$ годишно, средно.

Стойте далеч от Ню Йорк, Уисконсин и Алабама, ако планирате да преследвате кариера в тази област. Вероятно ще спечелите по-малко от 38,200$ в тези щати. Вместо това се насочете към Хавай, Ню Джърси или Роуд Айлънд, където средната годишна заплата е над 56 000$. (Заплащането обикновено е по-голямо в щати, където цената на живот е по-висока.)

Други професии, за които статистиката също показва много ниско спрямо средното заплащане, е на радио и телевизионните водещи, телевизионните репортери и кореспонденти. Ще направите по-малко от 27,740 долара, ако работите като радио или телевизионен говорител в Уайоминг, Оклахома, Северна Дакота, Алабама и Кентъки, но ще спечелите средно 84,220$ във Вашингтон.

Плащането не е много по-добро за репортерите и кореспондентите. Тези професионалисти събират новини чрез интервю, разследвания и наблюдения и ги споделят с обществеността. Докладването и писането на истории за вестници, списания, радио, телевизия или други носители могат да осигурят най-много около 43 640 долара на работещите в тези сфери или около 20 000 долара годишно за най-ниско платените от тях. Репортерите в Дъблин и Масачузетс печелят средно годишен доход от 71,450 долара и съответно 64,080 долара, докато тези на места като Монтана, Айова и Айдахо печелят средно годишно заплата, по-малко от 29,500 долара.

Пожарникарите и частните детективи също печелят по-малко от средно 50 000 долара годишно. Ще направите около 47,720 долара средно като рискувате живота си, за да помогнете за спасяването на други хора, като потушавате пожари в извънредни ситуации. Десет процента от пожарникарите ще печелят само около 22 480 долара годишно, което прави тази важна работа не особено желана.

Към днешна дата в България протестират големите музикални състави от БНР, макар че  възнагражденията на същите една ли някога ще могат да кореспондират на тези, които биха могли да получават в други европейски държави. Преди време, след протестите на МВР, бяха отпуснати около 100 милиона допълнително, за исканите възнаграждения. Може би не можем да си говорим за справедливост по никакъв начин. Но със сигурност можем да се запитаме дали има поне съпричастност относно тези, които и без това дават повече отколкото получават.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види