Снимка: Erik Witsoe

Метеозависимостта – болест или самовнушение?

Няма нищо по-логично от това да оправдаем лошото си настроение със сивото небе, неспирния дъжд и локвите под краката. Но никъде в Международната класификация на болести не се срещат термините като "метеозависимост“ или "метеочувствителност“. Няма никакви научни доказателства за пряката връзка между атмосферното налягане, скоростта на вятъра и промените във физиологията на организма. Ще разгледаме защо все пак при промяна на времето изпитваме дискомфорт, отпадналост и неразположение на духа.

Какво е метеозависимост? 

Човешкият организъм се чувства комфортно в определени условия – при благоприятна температура и атмосферно налягане; когато се снабдява с достатъчно количество кислород, слънчева светлина и други.

Всяко едно изменение на тези фактори може да доведе до дискомфорт, като всеки реагира по различен начин. Да сравним организмите на здраво дете и възрастен. И двата ще реагират на изменения на външната среда, но първият е много по-адаптивен от зрелия организъм. Затова едно дете едва ли ще забележи промяната в атмосферното налягане или влажността, докато възрастният – ще.

Много хора вярват, че настроението им е податливо на времето, макар да нямат обективни обяснения за това. Причината е напредването на възрастта. "Метеозависимостта“ може да бъде придружавана с неразположение, но не се явява причина за това – по-скоро е състояние с елементи на реално заболяване и самовнушение. Колкото повече човек го мисли, толкова повече си обяснява и оправдава лошото настроение с времето.

Естествено, няма как да отричаме всички неудобства при смяна на времето – например, когато навън е адски горещо, то е нормално един организъм да се чувства зле – заради недостатъчна адаптация, претопляне или обезводняване. Но смяната на атмосферното налягане и други изменения по никакъв начин не влияят на здравето.

 Защо ни се спи и ни болят ставите преди дъжд?

Естествено може да изпитваме сънливост и болки в ставите по всяко време, но заради особености на психиката на човека, той запомня именно тези случаи преди да вали. Друг пример е чувството на отпадналост и умора след многочасов, дълъг полет – човек го свързва с климатичните условия, а не с нарушения на биологичния часовник.

Болките в ставите преди да вали се обясняват с  наличието на стара травма или хронично заболяване –с понижаването на атмосферното налягане реагират рецептори, които изпращат сигнали до мозъка, а той на свой ред ги приема за "тревожни“ и започва да се усеща болка в проблемните места.

А сънливостта е причинена от малкото количество кислород във въздуха след понижаване на атмосферното налягане. Заради тази липса, организмът се опитва да пести енергия и се появява познатото желание незабавно да полегне и поспи.

 С какво е опасна метеозависимостта?

Под маската на "метеозависимостта“ могат да се скриват най-различни здравословни проблеми – заболявания на ставите, на сърдечно-съдовата и дихателна система, хормонални отклонения, хронична анемия и други. Отпадналост, повишена умора, нарушения на съня (сънливост или безсъние), главоболие, виене на свят, сърцебиене, задъхване, резки смени в настроението – са все симптоми, които погрешно приписват на метеозависимостта. Те не бива да се пренебрегват, а следва да се консултирате със специалист.

Магнитни бури – трябва ли да се страхуваме от тях

Земята има невидима черупка – магнитосферата. Тя е като броня и защитава всичко живо от слънчева радиация. Когато се регистрират слънчеви избухвания, се увеличава скоростта на йонизиращите частици (т.н. слънчев вятър) и се повишава налягането на магнитосферата – тя се "свива“ около Земята и това се нарича магнитна буря. Тя не оказва никакво влияние на атмосферното налягане. Също така влиянието й върху здравето на човека също не е доказано.

Все пак някои учени смятат, че слънчевите изригвания могат да предизвикат главоболие, да повишат артериалното налягане, да понижат работоспособността и да обострят хронични заболявания.

Експертите са на мнение, че здравият начин на живот с достатъчен сън и хубава храна, с разумна физическа натовареност и ниско ниво на стрес, са най-хубавата профилактика от възможно повлияване на магнитни бури и метеочувствителност. А най-вярното решение при хронични заболявания са планираните визити при лекар.

Кога е добре да сменяме климатични зони?

Алергията и белодробните заболявания не са свързани с промяната на времето, а по-скоро са зависими с промяната на външната среда. Например, важна роля играе наличието на прашни микрочастици във въздуха, които предизвикват дразнене на бронхите. Ако дразнителят е специфичен, например тополов пух, то е достатъчно да се прекъсне контакт с него. В случай на алергия към улична прах, която е постоянно във въздуха, то лекуването на бронхит по-скоро няма да се получи, дори и да се смени местоживеене. Затова при тези, които страдат от бронхиална астма, смяната от студен и влажен към сух и топъл климат ще се отрази добре.

Всеизвестен факт е, че липсата на слънчева светлина е един от факторите, които води до депресия. Така че пребиваването в някоя по-топла държава може да се отрази положително.

Смяната на климатична зона винаги е изпитание за организма, защото му е необходимо време за адаптиране към новите условия.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види