Снимка: iStock

Вкусно... с алкохол: Ром

В единствената по рода си онлайн рубрика "Вкусно... с алкохол" ви представяме поредната номинация в класацията на шеф Шеф за вкусни храни, в които има алкохол, защото шеф Шеф обича не само да хапва. Водещ на тази продукция ще е самият изтъкнат софийски готвач шеф Шеф – ВИП господарят на кухнята. Ако не го знаете, значи е ВИП.

Здравейте, всички вие любители на доброто хапване с пийване в едно! Шеф Шеф е повече от вдъхновен за днешното меню, защото то отново ще съдържа най-любимата му напитка! Няма нищо по-добро от един приятен, сладникав ром, който да запали душата в арктическото време, затова днес ще готвим палачинки с ром!

За тях ще ви трябват:

4 лъжици неосолено масло, нарязано

2 не много твърди круши, настъргани

2 лъжици захар

¼ чаша ром

1 чаша брашно

2 разбити яйца

1 чаена лъжица екстракт от ванилия

За плънката: масло, кленов сироп

През времето ромът е наричан с какви ли не екзотични имена, като Убиец на дяволи, Демонска вода, Кръвта на Нелсън, барбадоска вода, грог или чисто и просто – пиратското пиене! Най-интересна на шеф Шеф е историята на Кръвта на Нелсън, защото легендата е повече от откачена!

Легендарният британски адмирал Нелсън побеждава в Битката при Трафалгар през 1805 г., но губи живота си. Една от моряшките притчи е, че окървавеното му тяло е било поставено в ковчег и залято с ром. След това неговите моряци са пробили дупки в ковчега и са изпили кръвта на адмирала, смесена с ром. Ама че коктейл, би казал шеф Шеф!

Завръщаме се в легендарната кухня на шеф Шеф, защото е време да разтопите 2 лъжици масло в средно голям тиган на средна температура. После добавете настърганата круша и гответе, като разбърквате често, докато крушата се размекне, около 4 минути. След това добавете захарта и рома и гответе, докато течността се изпари и крушата стане мека, след около 6 минути.

Това е моментът да оставите сготвеното да изстине и да отпиете от своята чаша с ром. Шеф Шеф е чувал само легенди за най-скъпата бутилка ром в света, която няма име. Тя е произведена през 40-те в дестилационната на ямайския майстор Рей и неговия племенник. В света има само 4 такива бутилки, които представляват изгубената традиция на тяхното майсторство в създаването на тази напитка. Всяка една от тези бутилки днес струва по 40 хил. долара...

Така, сега сипете брашно, бакпулвер и сол в една купа. В отделна купа сложете мляко, яйца и ванилия. Смесете съдържанието на двете и разбърквайте, докато бучките изчезнат. Добавете сместа с крушата от тигана и разбъркайте до получаване на хомогенна смес.

Шеф Шеф вече ви каза кой е най-скъпият ром, но сега ще ви каже и кой е най-силният! Ромът с най-високо алкохолно съдържание е на същата деситлационна на Рей и има 63% съдържание на алкохол!

На шеф Шеф му се искаше да има от този ром, но няма, затова отпива една глътка за кураж и разтапя 1 лъжица масло на средна температура в по-голям тиган. В затопления тиган изсипете един черпак (или по-малко) от готовата смес и изчакайте, докато балончетата по повърхността изчезнат. Обърнете палачинката от другата страна и догответе още няколко минути. После отново сложете масло, преди да сипете от сместа за следващата палачинка.

Сервирайте палачинките топли, със сладко или кленов сироп. Шеф Шеф би ви сипал и малко ром в чашката, разбира се!

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види