Снимка: Kelly Ella Maz

Вкусно... с алкохол: Абсент

В единствената по рода си онлайн рубрика "Вкусно... с алкохол" ви представяме поредната номинация в класацията на шеф Шеф за вкусни храни, в които има алкохол, защото шеф Шеф обича не само да хапва. Водещ на тази продукция ще е самият изтъкнат софийски готвач шеф Шеф – ВИП господарят на кухнята. Ако не го знаете, значи е ВИП. 

Здравейте отново от мен - шеф Шеф, а днес на гости ще ни е Зелената фея. Тя ще ни ориса и сгрее в студената зимна вечер и то в необичайна комбинация със сладолед!

Ако сте опитвали абсент през живота си, вече знаете защо тази напитка е предизвикателство! С над 60% алкохолно съдържание,  с абсента шега не бива, но пък може да бъде чудесна съставка.

Абсентът е открит в Швейцария през 18. век от френския доктор Пиер Ординаре, който успешно дестилира пелин и няколко други билки в алкохол. Абсентът явно така е шокирал тогаваните пиячи, че те са му придали митични свойства, например че може да лекува!  

За сладолед с абсент ви трябва:

  • 250 мл пълномаслено мляко
  • 1 щипка сол
  • 130 гр. захар
  • 500 мл крем
  • 3-4 супени лъжици абсент
  • 1 1/2 чаша  настърган шоколад
  • 5 яйчени жълтъка

С абсента шега не бива, така си знае шеф Шеф! Този алкохол намирисва на риск! Пиеш и после разбираш, че не се подпираш на стената, ами си легнал на пода и тогава вече е късно. Зелената фея е орисала. Окултистът Алистър Кроули е наричал абсента Зелената богиня. И като истинска муза е вдъхновявала Ван Гог, Рембо, Оскар Уайлд и Ърнест Хемингуей. Преди се е считало, че абсентът има едва ли не халюциногенни свойства, но днешните изследвания сочат, че това е мит. Просто напитката тогава е била с още по-висок градус, а сред парижката интелигенция Зелената фея често е идвала с опиум или хашиш!

Така, сега затоплете млякото с добавените сол и захар в тенджера на средно слаб огън. За останалата част от съставките ви трябват две големи купи (2 литра малката и поне 3 литра голямата) и цедка, така че да приготвите крема на "ледена баня". Вземете по-голямата купа и я напълнете с лед, след което поставете в нея малката купа. Изсипете вътре крема, като използвате цедката.

Абсентът в днешно време не причинява халюцинации, шеф Шеф е проверил това. В момента е по-вероятно ракията на дядо ви да е по-силна от абсента в магазините.

Сега е време в друга купа да разбъркате жълтъците. Затоплете млякото от тенджерата и постепенно изсипете млякото в жълтъците, след което ги върнете в тенджерата.

Гответе на бавен огън като разбърквате и внимавате да не остава по дъното, докато течността се сгъсти. Сложете сместа в крема. Натрошете отгоре леда и замразете всичко в купичката напълно за 24 часа.

След 24-те часа идва време да изсипете 3 лъжици от прекрасния абсент в купата и отново да замразите за денонощие.

Вкусно, лесно и с абсент! Както го обича шеф Шеф!

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види