Източник: Pinterest

Вкусно... с алкохол: Вино

В единствената по рода си онлайн рубрика "Вкусно... с алкохол" ви представяме поредната номинация в класацията на шеф Шеф за вкусни храни, в които има алкохол, защото шеф Шеф обича не само да хапва. Водещ на тази продукция ще е самият изтъкнат софийски готвач шеф Шеф – ВИП господарят на кухнята. Ако не го знаете, значи е ВИП.

Здравейте отново с мен, мосю Шеф и тайните на Вкусното с алкохол! Шеф Шеф нямаше колебания каква ще е кулинарна дестинация, на която ще ви отведе този път! Ще има море, ще има вино, ще има шансон!

Оригиналната рецепта за скариди с бяло вино шардоне е от сорт грозде, наречен совиньон блан – чийто произход е от централна Лоара във Франция. Насаждения от ароматното грозде са отглеждани и извън европейската държава като Нова Зеландия, Южна Африка, Чили и Калифорния. 

Ние сме си в България, така че готвим с най-доброто, което намерим, а за тази рецепта са ви необходими:

250г паста

Сол

4 лъжици неосолено масло, нарязано

2 лъжици зехтин

200г големи скариди, почистени

200г морски миди, извадени от черупките

Прясно настърган пипер

½ лимон

1 малка глава лук, нарязана

2 глави чесън, нарязани

1 чаша вино шардоне, совиньон, бяло

400г нарязани домати

3-4 свежи стръка магданоз, нарязан

Сега сложете голяма тенджера с вода да се вари и добавете една лъжица сол. После сипете пастата и я оставете да се готви. През това време шеф Шеф ще ви каже една тайна, която е научил от много трапези и след много тостове! Традицията повелява чашата за вино да се държи за "столчето", за да не може ръката да промени температурата на виното! Ето така!

След като опитва виното, шеф Шеф е готов да извади пастата от водата и да я остави в чиния, като добави зехтин. Докато пастата се е готвила, ние бързичко сме разтопили 2 лъжици масло и 2 лъжици зехтин в един тиган на средно затоплен котлон. Бързичко, за да стигнем до поредния тост в нашето предаване! Вива ла Франс!

Като стана дума, вдигането на тост започва в древен Рим, а римляните са го наследили от подобна гръцка традиция. Освен това домакинът винаги е пиел първи, за да покаже, че виното не е отровно. И виното в ръката на шеф Шеф не е отровно, доказано е вече и доказваме отново!

Така, сега идва време да поръсите скаридите и мидите със сол, пипер и да ги прибавите в тигана. Гответе между 3-5 минути, докато скаридите станат розови, а мидите се втвърдят. После махнете от котлона и сложете в друга чиния. Сега шеф Шеф ще изстиска сока от лимон върху тях и после ще пие за бащата на медицината Хипократ, който е използвал виното като лек срещу треска и като антисептик!

Дойде време да сложите лука и чесъна в празния тиган на средна температура и да ги оставите за 1-2 минути като внимавате да не изгорите чесъна. След това се добавя виното в тигана. Тук шеф Шеф ще се сети за ужасната болест, наречена оенофобия и ще се радва, че не е болен от нея. Защото болните от нея ги е страх от виното!

Слава богу шеф Шеф е здрав, затова и не губи време да добави доматите в тигана и да ги остави да покъкрят няколко минути. После ще върнем скаридите, мидите и пастата от двете чинии право в тигана за още няколко минути!

Накрая махнете тигана от котлона и добавете в него останалото масло, а след това разбърквайте, докато то изчезне в сместа. Вкусотията се сервира веднага, гарнирана с магданоз! Тре биен!

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види