Снимка: Paweł Kadysz

Имат ли мъжете месечен цикъл?

Спорът на учените по въпроса

За всеки е ясно, че жените преминават през ежемесечен менструален цикъл, който включва значителни колебания на хормоните, и че тези цикли се прекратяват с бясното нахлуване на менопаузата. Въпреки че има многобройни вицове за мъжкия цикъл, през 2015 г. д-р Джед Даймънд, специалист по мъжки хормонални и поведенчески цикли, решава да провери дали случайно той наистина съществува.

Мъжки синдром на раздразнението

Той официално потвърждава, че според негово независимо изследване "Мъжете проявяват хормонални цикли, които могат да бъдат засечени на месечна база“. Д-р Даймънд смята, че "мъжкият цикъл" или IMS (мъжки синдром на раздразнението) се причинява от биохимични промени в мъжкото тяло. Всеки месец, когато нивата на определени хормони – тестостерон, епинефрин, лептин или тироксин – се колебаят и стават небалансирани, мъжете изпитват същите емоционални симптоми, които жените проявяват по време на месечната им менструация. Според специалиста "IMS или irritable male syndrome е състояние на свръхчувствителност, безпокойство, чувство на неудовлетвореност и гняв. Хормоналните промени, които се свързват с месечните цикли, обикновено са по-незабележими при мъжете и не траят толкова дълго. За някои мъже симптомите могат да бъдат тежки, а и да се варират значително. Както при някои жени се проявяват симптоми, които са леки и незабележими, а при други са много тежки, симптомите при мъжете също показват широк диапазон." Д-р Даймънд е написал три книги и редица академични статии, които се стремят да докажат съществуването на "мъжкия цикъл", предназначени за онези, които остават скептични.

Обратът на скептиците

И все пак, сред тях се оказват експертите по ендокринология и фертилност при мъжете Пол Маршбърн, репродуктивен ендокринолог и Брад Анавалт, ендокринолог и главен лекар в Медицински център на Университета във Вашингтон. Те смятат, че въпреки една противоречивата теория на д-р Даймънд, дръзнал да разбуни духовете и да твърди, че мъжете имат месечен цикъл, резултатите от неговото изследване никога не са се повторили и утвърдили като факти. Затова техният краткият ответ с почти непоклатима сигурност е "не“.

Мъжете не преживяват циклична промяна на хормоните на месечна база. Вместо това те изпитват ежедневни пикове и спадове в нивата на най-известния хормон в телата им – тестостерон. Докато мъжките тела също произвеждат форма на естроген, наречен естрадиол (до голяма степен чрез процес, който превръща тестостерона в естрадиол), тестостеронът е или пряко или непряко ключът към много здравни функции в тялото, отговорни за регулирането на сексуалното желание, костната маса, разпределението на мазнините, мускулна маса и физическа сила, както и производство на червени кръвни клетки и сперматозоиди.

За мъжете със средно добро здравословно състояние нивата на тестостерон са най-високи в сутрешните часове, когато обичайно причиняват сутрешна ерекция и повишават енергията и жизнеността си. Нивата на тестостерона след това бавно се понижават с напредване на деня и най-ниските им стойности са в самия му край и вечерта. Поради това мъжете трябва да проверяват нивата на тестостерона в кръвта в сутрешните часове за точни резултати. Някои дейности могат да причинят резки скокове на тестостерон през деня, като например интензивно упражнение или сексуална активност. По същия начин, стресът и заболяванията могат да причинят внезапни спадове в определени дни.

Мъжка менопауза или фактори, влияещи на тестостерона

Нивата също постепенно намаляват в хода на живота на мъжа, докато старее – тестостеронът започва да спада още на 30-годишна възраст между 0,5 и 1% под средното ниво за година. Други причини за спад в тестостерона включват заболявания, от сезонен грип до значително по-сериозни заболявания като диабет или рак, тъй като нуждата на тялото от консервация на енергия често намалява необходимостта от производство на сперматозоиди или от сексуална активност. Някои изследвания сочат сезонни източници на пикове и спадове в тестостерона, особено в страни, в които се наблюдават по-дълги от обичайните светли или тъмни периоди, като Финландия или Норвегия, където тестостеронът достига буквално своя минимум през лятото и абсолютния си пик – в края на есента. Хранителните разстройства и липсата на сън могат също да повлияят на нивото на тестостерона и производството на сперматозоиди.

Когато има проблем

Тестостероновата терапия, която има за цел да компенсира нормалното, свързано с възрастта понижение, е част от развиваща се в момента форма на лечение. Проучването на New England Journal of Medicine от 2016 г. установи окончателно, че терапията с тестостерон при мъже над 65-годишна възраст подобрява сексуалната функция и повишава либидото. Загубата на тестостерон води до намаляване на сексуалната възбуда, намалена способност за постигане на ерекция и загуба на мускулна маса и тонус, здравина и плътност на костите. Други изследвания също установиха, че ниските нива на естрадиол при възрастните хора могат да бъдат свързани със сърдечносъдови заболявания и сърдечна недостатъчност.

В крайна сметка, най-добрият начин мъжете да поддържат своя тестостерон на нормални нива е да се придържат към здравословен начин на живот, като спортуват и се хранят здравословно, както и ограничат до минимум упойващите вещества, алкохола и тютюнопушенето.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види