"Funk The Power" от iNO

Funk the police

Преди известно време анонимен извършител направи класическа гавра с полицаите в целия град Дънедин, Нова Зеландия. Гавра в рап стил, защото е намерил тяхната радио честота и им е пускал до безкрай едно и също парче. Като в Гуантанамо, само че в патрулките.

По смешното в тази история е, че извършителят е направил това на два пъти, в различни дни. Полицаите пък на този етап знаят със сигурност само, че парчето е пускано и в кавър на Rage Against The Machine.

Засега наглецът остава Неизвестният-ядосан-на-ченгетата-извършител, а най-смешно е, че той вече е рецидивист. Неизвестният ги е гаврил и година по-рано, когато само им грухтял и ги псувал от собствените им радиостанции.

А въпросната песен, която е пускал преди седмица, е "Fuck Tha Police" на американската хип-хоп банда N.W.A. Скандалното парче излиза през 1990 г. като част от един албум, срещу който се обявява самото ФБР. Въпреки това, "Straight Outta Compton", който е едновременно генгста и социално зареден, е албумът, който изстрелва кариерите на Doctor Dre и Ice Cube. В някакъв смисъл точно този албум и тази песен са от предупредителните знаци по пътя към етническите бунтове в Лос Анджелис през 1992 г.

Ето още няколко песни, които Неизвестният Извършител може да пусне следващия път:

Killing in the Name, Rage Against the Machine

Това  е дебютен сингъл на групата, който изцяло гори в своето време. Сингълът излиза само шест месеца след бунтовете от 1992 г., които започват след като няколко бели ченгета пребиват чернокожия моторист Родни Кинг на улицата.

Римите в песента са поетични при сравнението на полицията с Ку-Клукс-Клан и като цяло  недвусмислени, когато става дума за това, че избраните бели са тези, които носят значка. Най-общо казано, от началото до края "Killing in the Name" е чиста фрустрация, която ври и кипи.

Cop Shot, Dead Prez

Dead Prez са една от надъханите американски хип-хоп групи от 90-те, а по-важното е, че темите в римите им не са свързани с ланци и пищови. В своя генезис Dead Prez са заредени с леви идеи, пан африканизъм и гняв срещу полицията, разбира се.

В тази песен  от 1993 г. те не само назовават полицейското насилие, но и директно обвиняват съдебната система в САЩ за това, че не е справедлива към чернокожите. Песента е повече от груба към полицаите и не прави разлика между черни и бели ченгета - всички са прасета.

Sound of Da Police, KRS-One

Песента е от първия албум на KRS-One от 1993 г. и е една от най-известните в дискографията му.

KRS-One е майстор на римите, който унищожава системата с думи методично и ядосано, така че всяка дума да звучи на място. В "Sound of Da Police" има обвинение и то се съдържа най-ясно в метафората, че ролята на надзирател на плантацията е заменена от полицая.

Cop Killer, Body Count

Рапърът Ice-T е основоположник на генста рапа, но има и метъл банда през 90-те, в която свирят само афроамериканци. Първият сингъл на групата "Cop Killer" излиза през 1990 г. и разбунва духовете повече или по-малко от очакваното.

Тогавашният президент Джордж Буш-старши, както и вицепрезидентът Дан Куейл, публично се възмущават от темата за убийство на ченгета в песента. Те със сигурност са потреперили, когато са чули как Ice-T нарежда, че иска да застреля ченгето, не само заради това, че тормози хората от неговата раса, но и заради всички различни, които са попадали под палката му.

"Cop Killer" е зловещо музикално отмъщение на Ice-T срещу полицията, което не оставя никакво съмнение какво му се е искало да направи неведнъж.

(The Dicks) Hate the Police, Dicks

Първият сингъл на пънк групата The Dicks е изцяло пънкарско тълкувание на въпроса. Тя е шумна, гневна и разказва историята на ченгето, което има работа да убива "негри и мексиканци".

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види